Damerna Först - tillsammans gör vi damidrotten starkare
Publicerad: 2024-05-22
Damerna Först
Tio toppklubbar från tre olika sporter. Nu går vi samman i satsningen Damerna Först. Initiativet grundar sig i viljan att förändra och att skapa rättvisare förutsättningar för våra idrottare - läs pressmeddelandet här.

Fotbollsikonen Lotta Schelin har tillsammans med initiativtagaren Åsa Nathell, filat fram formerna för damidrottssatsningen Damerna Först och där samlat fotbollsklubbarna Hammarby IF, BK Häcken, Piteå IF, FC Rosengård, Kristianstads DFF, handbollsklubbarna IK Sävehof och Skuru IK samt ishockeyklubbarna Luleå Hockey, Modo Hockey och Djurgården Hockey. Satsningen riktar sig mot företag som vill vara med i matchen och investera i damidrotten.

– Vi drömde om just dessa tio klubbarna och samtliga ville hänga på. Det är vi jätteglada för. Jag känner verkligen att jag brinner för den här satsningen och att få se hur långt det kan bära när vi går samman över gränserna. Det är riktigt mäktigt. Av egen erfarenhet vet jag också att om man verkligen investerar i något brukar det ge resultat. Detta har potential att bli hur bra som helst, säger Lotta Schelin.

Damerna Först vill också skapa ett nätverk för både klubbar och partners där alla tillsammans kan fortsätta jobba uppåt och framåt.

– För mig är jämställd idrott en självklarhet och inte bara en fråga om rättvisa, utan en förutsättning för att skapa en miljö där alla har samma möjligheter att nå sin fulla potential, säger Svenska Cup-vinnarna Piteås lagkapten Josefin Johansson och får medhåll av klubbchefen Emelie Lövgren:

– För Piteå Dam känns det både spännande och inspirerande att vara en av tio elitklubbar som krokar arm i en spännande satsning på damidrotten. Vi är stolta över att vara en del av Damerna Först och ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Regerande mästarna i IK Sävehof är mitt uppe i SM-finalspel med både herr- och damlag. En av Sveriges mest framgångsrika klubbar alla kategorier är även dem sugna på Damerna Först.

– Det ska bli kul att ge sig in på oprövad mark tillsammans med andra välkända klubbar med samma ambitioner för att nå framgångar såväl nationellt som internationellt.Vi har på Sävehofs egna vägar entusiastiskt försökt lyfta damhandbollen/sporten i 30 år, nu gör vi det med likasinnade i Damerna Först, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

Damerna Först är i startgroparna och ambitionen är att växa så att fler idrotter och klubbar kan involveras framöver.

– Vi drömmer stort och hoppas att det här kommer att bli en vägvinnande satsning för alla parter, avslutar Lotta Schelin.

Läs mer om initiativet på Damerna Försts hemsida.

Damerna Först
Huvudpartners