Stoppels sportrapport | vecka 22
Herrlag2023-05-31
Herrlaget är sedan förra veckan igång med sin försäsong och K-G Stoppel sammanfattar här den första tiden samt berättar om upplägget för sommaren. Läs sportchefens genomgång med kommentarer om målvaktsposten, Calle Odelius, Noah Östlund med mera.

Om vi inleder med det som vi närmast kommer ifrån presenterades Hugo Hävelid igår som vårt senaste nyförvärv. Vad är känslan över att ha målvaktsposten klar?

– Det känns jättebra! Vi har nu både Viktor och Hugo i truppen, Teodor i J20 och sen tittar vi även på en lösning med en namngivning från Hockeyettan i närliggande tid. Så vi känner oss väl rustade där.

Laget är sen förra måndagen återsamlat och har dragit igång med försäsongen. Hur sammanfattar du den här första perioden?

– Nummer ett är det en stor fördel att vi har stora delar av fjolårets trupp kvar, vilket gör att vi kan bygga upp en kontinuitet. Det är även viktiga spelare med starka ledaregenskaper som är kvar.

– De nya som kommit in har gjort det väl och är igång i verksamheten, så även på det viset känns det väldigt bra. Nu handlar det för vål del mestadels om finjusteringar som ska till.

Spelarna är alltså på plats, utrustningen testad och försäsongen igång. Hur kommer laget att träna den här sommaren och hur ser upplägget ut?

– Till skillnad från förra året är det ett mera individuellt upplägg nu. Då var det en helt ny spelartrupp, och det var mycket därför som vi valde att köra allt gemensamt då. Vi kommer däremot precis som förra året att vara på is två dagar i veckan, med lite annan typ av inriktning i år. Isträningen leds av "Honken", "Ragge" och Mikko.

– Sen kommer vi även att ha en grupp yngre spelare som tränar tillsammans varje dag. Utöver det har vi avstämningar och tester med hela gruppen med jämna mellanrum. Veckan efter midsommar blir det en avslutning innan vi går på semester, då kör vi ett läger med fokus på team building.

I princip samtliga spelare var på plats redan från start förra måndagen. Tittar vi tillbaka på föregående år var lagbygget långt gånget så här års, men känslan är att vi nu är ännu längre fram med gruppen?

– Yes, så är det. Sen är det väl nästan så att vi är något övertaliga nu och det är högst troligt att vi kommer att göra oss av med någon spelare. Men det känns givetvis bra att ligga långt fram med truppbygget.

– Försäsongen i sig blir i år lite kortare i och med att vi spelade så pass länge. Samtidigt kommer vi att ge oss själva mer tid i slutet av juli och i augusti. Vi kommer enbart att träna längre innan vi går in i matchspel, vilket vi tror blir bra.

Vad gäller lagbygget står det nu klart att Calle Odelius blir kvar, samtidigt som Noah Östlund har ett underliggande avtal över kommande säsong. Vad säger du dels om att Calle stannar och hur ser prognosen för Noah ut?

– Vi är väldigt glada över att vi och framförallt Calle har nått fram till att det här är den bästa platsen och miljön för hans fortsatta utveckling. Här kommer han att kunna förbereda sig för den dag då han ska över till Nordamerika.

– Noah för vi fortsatt en dialog med, det är ingen hemlighet att han väljer mellan sina alternativ. Som jag sagt tidigare är det troliga att han lämnar och därför jobbar vi parallellt med tänkbara ersättare. Det finns kort sagt två scenarion - att han blir kvar eller lämnar - och vi är förberedda på båda spåren.

Avslutningsvis släppes HockeyAllsvenskans spelschema förra veckan, med för vår del premiär hemma mot Björklöven. En rolig start?

– Ja, det blir en riktigt häftig start! Det var ju en minst sagt intensiv matchserie mot dem i semifinalen som vi gick segrande ur. Så vi ställs på prov på en gång och det ska bli väldigt roligt. Dessutom inleder vi också med en road trip mot Västervik och Tingsryd innan det i oktober följer en rad hemmamatcher mot klassiskt motstånd.

Hannes Feldin