– Det var uteslutet att säga nej till chansen att spela för en så pass historisk klubb mitt i hjärtat av Sverige, inleder Paul Carey.
Den 32-årige amerikanen befinner sig på hemmaplan och gör sig redo för det stora äventyr som väntar. För första gången någonsin ska Paul Carey spela hockey på europeisk is. Och inte vilken is som helst. När pucken släpps för SHL-premiären 11:e september kliver Paul ut på Hovets is som en Djurgårdsspelare, ett ögonblick som han redan nu ser fram emot.
– Ja, jag har tittat på ett par filmklipp på supportrarna. Det har gjort mig helt förtrollad över deras engagemang och det stöd som de ger under matcherna!
Med nio år i AHL och 100 matcher i NHL fördelat på sju säsonger är det en spelare som både sett, upplevt och bidragit till väldigt mycket som skrivit på för Stockholms stolthet. Resan för Paul Carey tog sin allra första början i Weymouth. Det var i förorten strax söder om Boston som amerikanen föddes den 24:e september 1988. Just delstaten Massachussetts har kommit att bli Pauls hem, även under större delen av den aktiva karriären.
Som 15-åring tog han sig in i Thayer Academy, och ett par år senare bar det av vidare för spel på Salisbury School. Via fyra år av collegehockey i Boston slog sig Paul Carey slutligen in på den profesionella hockeyscenen som 23-åring. Där har det blivit spel för fyra olika lag i AHL, samt fem organisationer inom NHL. Det betyder att forwarden under sina nio säsonger som proffs har fått chansen att utvecklas i en unik miljö.
– Idag skulle jag beskriva mig som en spelfördelare. Jag har en väldigt bra spelförståelse, dessutom har jag förmågan att hitta nätet oavsett var jag befinner mig i anfallszonen, berättar Paul.
{!A}
Med 428 matcher i AHL och 100 matcher i NHL under bältet är det en väletablerad spelare som talar. Paul Carey har inte bara gjort 295 poäng i AHL, utan har dessutom mött de allra bästa spelarna och spelat på de största arenorna. Från Denver i väst till Ottawa i norr. Det är ett nyförvärv med många lärdomar att dela med sig av till Djurgårdens trupp och omklädningsrum.
– Jag vet vad som krävs för att ta sig till NHL. Nu kommer jag att gå in till min tionde säsong som professionell hockeyspelare, det ger mig en god kunskap om vad man behöver leva upp till som just proffs. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter hjälpa till att forma några av de yngre spelarna.
En hel karriär spenderad i USA och Kanada. De tre senaste åren i lag i hemdelstaten Massachussetts. Nu ska alltså Paul ta sig an en ny utmaning, något som han känner sig mer än redo för. Inför flytten till Sverige och till Djurgården har han läst på så gott han kunnat.
– Det som jag så klart vet är att Djurgården har vunnit flest SM-guld av alla lag. Jag kan inte jättemycket om svensk hockey, mer än det uppenbara att isen är större än i Nordamerika. Däremot har jag hört mig för om strukturen på spelet och förstått att storleken på isen gör att hockeyn är lite mer defensivt balanserad, berättar Paul.
{!B}
I Djurgården får han amerikanskt sällskap av Rhett Rakhshani och Barry Smith. Landsmännen kommer att fungera som ny lagkamrat och ny tränare, men är redan bekanta namn för Paul.
– Jag har bara hört goda saker om mina landsmän. Faktum är att jag växte upp med att spela mot Rhett, både på nationell nivå och på college. Jag har alltid beundrat hans spelstil. Sen vet jag att Barry är en erkänd vinnare, och han har dessutom en stor passion för just svensk hockey.
Kontraktet är påskrivet, väskan redo att packas och snart byts alltså den amerikanska östkusten ut mot den svenska. Först ska en sommar passera, där Paul Carey kan förbereda sig för sina nya utmaningar. Förväntningarna är dock redan satta, både på den nya miljön men inte minst på sig själv.
– Att spela för en klubb med så stark historisk förankring betyder att jag har ett ansvar. Ett ansvar mot staden och mot laget att bidra med mitt bästa jag på isen, varje dag. Det kommer att bli en ära att få ta på sig Djurgårdströjan och spela inför ligans bästa publik, avslutar Paul Carey.