Sportchefen om lagbygget
Publicerad: 2019-06-12
Herr
Spelartruppen börjar formas till ett färdigt lag till säsongen 2019/2020. Här ger sportchef Joakim Eriksson en detaljerad syn på samtliga lagdelar.

MÅLVAKTER

– Vi har ett väldigt intressant målvaktspar som kompletterar varandra. Niklas Svedberg kommer från en tuff säsong i Timrå, men alla som förstår sig på hockey vet att målvakt- och försvarsspel går hand i hand. Vi har bra koll på Niklas styrkor och utvecklingsområden och känner, med vårt försvarsspel och backar, att Niklas har bra förutsättningar att spela bra målvaktsspel.

– Sedan har vi Robin Jensen som gjorde en godkänd första säsong hos oss och acklimatiserade sig bra. Givetvis ville han spela mer, men Adam var så pass bra att speltiden blev begränsad. Vi tror att han är redo nästa säsong att ge Niklas en rejäl kamp om förstaspaden. Har vi en säker förstamålvakt? – Det är alltid en konkurrens i vår trupp. Vi uttalar inte i förväg vem som ska ha mest istid. Det är klart att det finns en hierarkisk plan i början, men sedan kommer matcher och prestationer avgör vem som ska ha mest istid.

BACKAR

– Vi känner oss väldigt trygg försvarsmässigt, backsidan är så bra som vi vill. Det finns en bra blandning. Vi har många backar med erfarenhet och som är i sina bästa år; Marcus Högström, Jason Garrison, Tom Nilsson, Linus Hultström, Jesper Pettersson. Robin Norell är lite yngre och på väg uppåt och sedan har vi yngre killar i Olle Alsing, Tobias Björnfot och Simon Johansson. Alsing är redan toppklass och Björnfot och Johansson kommer att vara med och konkurrera. Jag gillar att vi har både äldre, erfarna spelare blandat med talangfulla backar underifrån.

Påverkar det att Stefan Nyman har lämnat?

– Det är klart att det påverkar, han har sin ledarstil och sitt sätt. Jörgen Bemström har inte ett jätteolikt tänk, men en lite annan approach. Stefan jobbade mycket med video och visa, Jörgen jobbar mer med att göra. Olika sätt att få fram sina budskap. Vi vill bygga spelet bakifrån och spela oss fram i banan.

CENTRAR

– Vi har en stark centersida, den kanske starkaste i ligan tillsammans med Frölunda. Jacob Josefson var MVP förra säsongen. Vi har fått in Tom Wandell och Michael Haga, två kvalitativa SHL-spelare. Och Kalle Östman är en ”upcoming guy”, den bästa centern i hockeyallsvenskan förra säsongen, i mina ögon. Vi är bra rustade.

Hur viktig är centersidan?

– Jag tycker att centrarna är den viktigaste motorn i spelet. Det är centrarna som förflyttar spelet från egen zon till anfallszon och neutraliserar motståndarnas anfallsförsök. En extremt viktig pusselbit i det sättet vi spelar på.

FORWARDS

– Om centern är motorn brukar en forwards i kedjan vara hårt jobbande och stark i närkampsspelet. Som går på insidan, bryter in framför backarna, på mål, hamnar i trafik, skymmer skott och tar returer. Den andra forwarden tänker man ska ha mer spetskvaliteter, göra det oväntade eller är den där målskytten med ett fantastiskt direktskott. Så ser tankarna ut generellt. Och tittar man på vårt lagbygge så finns de ingredienserna i flera spelare. Vad gäller målskytte och spets har vi Mattias Guter, Emil Bemström och Jakob Lilja och även bland de yngre spelarna längre ner. Sedan har vi starka närkampsspelare i Niclas Bergfors, Gustav Possler, Henrik Eriksson, Jakob Lilja där också och Anton Hedman med flera. Men laget måste också vara friskt under hel säsong. Det kan uppstå skador och sjukdomar som utmanar vårt tänket. Då tittar man vad som saknas i dimensionerna. Den värderingen görs hela tiden.

Djurgården Hockey