NHL- och KHL-meriterade centern Peter Holland till Djurgården
Publicerad: 2021-09-23
Officiellt
Peter Holland är klar för spel i Stockholms stolthet på ett kontrakt över säsongen 2021/2022. Djurgården välkomnar den NHL- och KHL-meriterade centern, som ansluter till laget inom kort och som väntas vara spelklar inom två veckor.

Djurgården har skrivit avtal med Peter Holland, 30 år. Kanadensaren kommer närmast från spel i Avtomobilist Yekaterinburg i KHL, där han spenderat de två senaste säsongerna. Utöver det har Holland en gedigen meritlista av spel i AHL och inte minst NHL.

– Med tanke på Jacob Josefsons skada känns det mycket bra att kunna addera en erfaren och spelskicklig center till vårt lagbygge. Matt Lorito har hittills spelat center i inledningen av SHL, men hans ordinarie position är som bekant ytterforward. Peter har en bred erfarenhet av spel på högsta internationella nivå i NHL och KHL och vi känner oss trygga i att han ska kunna acklimatisera sitt spel till SHL relativt snabbt som en av våra två toppcentrar, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson om nyförvärvet.

Peter Holland är uppvuxen i Toronto och fick sin hockeyskolning i Brampton. Efter fyra oerhört poängstarka säsonger i juniorligan tog centern klivet vidare till AHL och redan året efter, säsongen 2011/2012, debuterade den då 20-åriga spelaren i NHL. Totalt har det sedan dess blivit 266 matcher och 85 poäng i lag som Anaheim Ducks, Toronto Maple Leafs, Arizona Coyotes och New York Rangers.

Holland har även spelats flitigt i AHL-sammanhang, med 222 poäng på 252 matcher. Sommaren 2019 flyttade den 188 centimeter långe centern österut, för spel i Europa och KHL. På sina två år i Avtomobilist Yekaterinburg har Peter Holland noterat 29 mål och 50 assist, och nu går karriären vidare i SHL med Djurgården.

– Peter som spelartyp är en offensiv spelskicklig center. Med honom in i laget får vi en center som kommer att kunna bära spelet och skapa ett fördelaktigt spel med pucken, där han sätter upp andra medspelare till bra lägen. En spelare som kommer att bidra rent offensivt, berättar Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson och fortsätter;

– Peter har spetskvaliteter som i rätt omgivning samt rätt kedja kommer att ges förutsättningar att skapa ett bra momentumspel. Både genom att sätta upp spel och andra, såväl som att själv vara ett offensivt hot.

Avtalet med Peter Holland sträcker sig över säsongen 2021/2022. Kanadensaren kommer att ansluta till laget inom kort och förhoppningen är att debuten för Stockholms stolthet sker om två veckor.

– Nu väntar sedvanligt pappersarbete med Migrationsverket och de nationella förbunden för att göra spelaren spelklar. Om inget oförutsett inträffar räknar vi med att Peter ska vara spelklar till matchen mot Rögle den 7:e oktober, avslutar Joakim Eriksson.

Djurgården presenterar Peter Holland i samarbete med Athletic Work.

Djurgården Hockey