Djurgården tar över tronen i SHL
Publicerad: 2018-11-01
Nyhet
Djurgården är serieledare efter att ha besegrat Linköping med 2-1 (1-0, 0-0, 1-1). Linus Hultström och Daniel Brodin gjorde hemmalagets mål.

Hemma på Hovet har Djurgården varit starka hela säsongen. Linköping har haft det svårt att ta poäng och göra mål på bortais. Mönstret från lagens tidigare matcher gick igen och Djurgården kunde spela hem tre poäng. Poäng som tar Djurgården upp i tabelltopp.

Hultström öppnade målskyttet

Det andra mötet på tre dagar mellan lagen inleddes i ett högt tempo med få avblåsningar. Djurgårdens kedja med Strandberg, Eriksson och Bergfors var piggast och skapade tidigt press mot gästernas målvakt Jacob Johansson.

Efter ett tiotal byten mattades tempot markant och spelet blev passivare. Linköping övergav sin aggressivare forechecking och övergick till styrspel. Det in sin tur gjorde att Djurgårdens backar sökte mer burskydd och tankarna for osökt iväg till Tord Nänzéns glansdagar på Hovet när spelarna fick köra Fiat Ritmo och allt gick mycket långsammare.

Slutskedet av perioden blev händelserikare. Det hela inleddes med ett powerplay för Djurgården efter 13.45. Djurgården etablerade inget rejält tryck men utnyttjade det numerära överläget till att ta över mer av spelet. Den tidigare nämnda kedjeformationen kom in närmare mot mål och jobbade fram en videogranskning. Inget mål där men väl direkt på tekningen efteråt. Linus Hultström fick pucken på blå linje och avancerade framåt. En backhand, som mest påminde om ett lågt inlägg, skapade oreda och till sist kom pucken tillbaka till djurgårdsbacken som hade fortsatt mot mål. 1-0 efter 18:11. I röran jobbade Strandberg och Eriksson till sig varsin assistpoäng och kedjan fick äntligen utdelning framåt.

Linköping hade sin offensivt farligaste period minuten före periodvilan. Andrew Gordon smet runt målet köksvägen men Adam Reideborn höll emot starkt med benen mot sin vänstra stolpe. Även denna situation videogranskades men inte heller den här gången var pucken över mållinjen.

Mållös mittperiod men jubel för Josefson.

2:14 Så mycket hade spelats av den andra perioden när Linköpings tränare Tommy Jonsson begärde time-out. Då hade Djurgården tryckt ned hans lag i försvarszonen och redan haft bud på 2-0 vid ett par tillfällen. Linköpings spelare såg trötta ut och Djurgården klamrade sig fast i anfallszonen långa stunder. Sebastian Strandberg och Linus Hultström hade bra lägen att utöka ledningen men mindre bra avslut i bra lägen gjorde att ställningen i matchen fortsatt var 1-0.

Halvvägs in i perioden verkade direktiven från gästernas tidiga time-out sjunka in hos Linköpings spelare. Laget kom över mittlinjen vid ett flertal tillfällen och lyckades även få till ett par längre anfall. Några målchanser av farligare snitt skapades inte och några minuter senare var matchbilden från inledningen av perioden tillbaka.

När Jakob Lilja satt utvisad tog Linköping tillfället i akt att sätta upp lite mer spel i offensiv zon. De två minuterna i numerärt överläge samt under en längre period efter det att Djurgården blivit fulltaligt fick Adam Reideborn bekänna färg.

Något måljubel fick inte publiken utbrista i under mittperioden men Jacob Josefson uppoffrande hemjobb när han stoppade Fredrik Karlström från att få ett friläge uppskattades nästa lika mycket som ett djurgårdsmål. Närmast att framkalla måljubel var Marcus Davidsson men han missade pucken när han blev fint framspelad av pigge och oblyge junioren Albin Grewe.

Brodin matchvinnare

Linköping inledde jakten på kvittering direkt i den tredje perioden. Djurgården spelade slarvigt med några onödigs icing som följd. Laget spelade också fast sig i egen zon genom att lite för smånätt försöka spela sig över defensiv blå linje. Adam Reideborn var mer resolut i sitt spel och han höll fortsatt tätt.

Erik Walli-Walterholm och Daniel Brodin hade varsitt bra läge att utöka ledningen men utan att lyckas. Linköping kontrade med många hårda och höga skott men deras backar satte pucken i kortplanket oftare än Kenneth Kennholt.

Efter 10:19 utökade Daniel Brodin ledningen till 2-0 till stor glädje för majoriteten av de 6807 åskådarna på Hovets läktare. Pucken studsade lite turligt fram till lagets hittills bästa målskytt som elegant öppnade upp bortre krysset genom att flytta pucken lite i sidled innan han avlossade skottet. Målet var hans nionde den här säsongen.

I slutskedet av matchen bjöds publiken på lite dramatik. Linköping satsade allt framåt och med draghjälp av ett par numerära överlägen skapade laget hård press mot Djurgårdens mål. Utan målvakt och med sex utespelare på isen sprack Adam Reideborns nolla med 42 sekunder kvar av matchen. Derek Roy satte pucken i hans högra kryss. Närmare än så kom inte Linköping och de sista sekunderna av matchen spelade Djurgården, under ledning av Jacob Josefson, av på ett bra sätt.

I och med segern tog sig Djurgården upp till första plats i tabellen. Det innebär ni på lördag har chans att se serieledarna ta emot Rögle på Hovets is. Vem vill missa det?