• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 3 April Apr
Torsdag Tor 5 April Apr
Lördag Lör 7 April Apr
Måndag Mån 9 April Apr
Onsdag Ons 11 April Apr
Fredag Fre 13 April Apr
Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep
Torsdag Tor 4 Oktober Okt
Lördag Lör 6 Oktober Okt
Lördag Lör 13 Oktober Okt
Torsdag Tor 18 Oktober Okt
Lördag Lör 20 Oktober Okt
Onsdag Ons 24 Oktober Okt
Lördag Lör 27 Oktober Okt
Tisdag Tis 30 Oktober Okt
Torsdag Tor 1 November Nov

Halvtidssnack: Hur går det för J20?

25 februari 2017 16:05
J20

Mattias Zackrisson och Martin Linder-Öst är tillsammans båda nya på sina roller som huvud respektive assisterande tränare. I grundserien SuperElit Norra hamnade Djurgården på en sjundeplats, och i fortsättningsserien befinner man sig nu på en femteplats.

Men bortsett från statistik och siffror, hur har laget utvecklats? Hur är det att komma in som ny assisterande tränare? Och hur är övergången från assisterande tränare i ett framgångsrikt guldvinnande lag, till huvudtränare för samma lag med samma stomme men nya unga spelare? Vi träffade tränarna för att dissekera lagets insats.


Jag träffar Mattias Zackrisson och Martin Linder-Öst efter en snöplig förlust, andra raka, hemma på Hovet mot Västerås med 3-1.

Efter att ha spenderat många timmar med juniorerna både i Sverige och utomlands, märker jag att något har förändrats. Det är mycket tystare efter en insats som inte gått enligt planen.

– Vi har försökt att med ord uttrycka varför något gick fel, både den här säsongen och även den innan. Men nu testar vi nytt grepp, vi vet att spelarna är medvetna om vad som man gjort mindre bra, och behöver inte ta upp det såhär tätt inpå match. Det blir en genomgång på fredag, och sen blickar vi framåt, säger Mattias Zackrisson.

Både grundserien och även forsättningsserien har blandat och gett med stora segrar och förluster, men även jämna matcher. Var står ni idag?

– Det ser mycket bättre ut idag. Vi har gått fram som grupp och blivit vana i att prestera på den här nivån. Det har ju varit en helt nytt lag, som behövt tid på sig.

Hur kan hjärnan se ut på en ung spelare?

– Vi har vårat sätt att spela på, och det tar tid för unga killar att komma in i det och det visste vi om när vi gick in i den här säsongen. Vi krigar på och det här en bra miljö för oss att vara i fortsättningsserien där alla matcher betyder något. Vi ska komma topp sex och ta oss till slutspel, där kan allt hända.

Vad kan du se för skillnader på spelarna nu jämfört med grundserien?

– Under den första delen av serien var det problem för vissa att komma förberedda till den utmaning som det betydde att spela i SuperElit. Det är ett stort steg jämfört med J18, är du inte med åker du garanterat hem med 0 poäng. Därför är det bra läxa för 80 % av spelarna, som är med nästa år, vet vad det innebär, menar Mattias.

Pontus Karlsson lämnade under säsongen, Edward Lindelöw och William Fällström anslöt. Nu har även en ny spelare tillkommit, Sollentunafostrade forwarden Erik Walli Walterholm

– Han är en stor forward med högerfattning som har gjort det bra i Stocksund Danderyd, vi tyckte han skulle passa bra in i vår miljö. Han började först i J18 och gjorde det bra, och tog chansen vi gav honom i J20. Vår förhoppning är att han börjar i Djurgårdens Hockeygymnasium nästa år.

Derby på söndag, en gratischans att vända en tråkig förlusttrend?

– AIK har studsat upp och börjat spela bra hockey och gör det bra. Det ska bli kul att spela mot dem. Varje match innebär nya förutsättningar, vad man haft för resultat innan är betydelselöst. Utav alla matcher vi spelat mot AIK kommer den imorgon att bli den absolut tuffaste. Vore fantastiskt om många Djurgårdare kom till Hovet och kollade på oss.

Matchen startar 15.00 på söndag.

Hur har ni utvecklats som tränare under det här året, ni är båda nya på era roller?

Mattias: – Främst gällande erfarenhet. Att ha något att luta sig tillbaka på. Jag är tacksam över att ha förra året i ryggen, det hade varit tuffare utan det. Förra säsongen var inte heller en dans på rosor hela tiden trots två titlar. Det ger mig en trygghet i år.

– Vikten av att ha en bra plan kan inte underskattas heller. Det är så mycket som ska planeras mer än bara matcher, man ska se till spelares utveckling, hur vi tränar, allt administrativt.

Martin: – Hur pass väl förberedd man måste vara som ansvarig, man testas som tränare hela tiden i matchsituationer. Det är hög nivå på serierna vi spelar i och det ställer höga krav på mig.

96-stommen med spelare som Ollas Mattson, Andreas Englund, Lukas Vejdemo, Johan Järlefelt, Fredrik Forsberg har slutat och en ny generation har tagit vid.

– Samtliga lag från finalhelgen i SM-slutspelet; vi, AIK, Rögle och Skellefteå spelar i fortsättningsserien. Det är anmärkningsvärt och speglar hur det går i cykler i juniorhockey. När generationsväxlingen kommer blir det en omställning. Det är det som är tjusningen med juniorhockey. I slutändan handlar det om god utbildning, det är lite för stort fokus på var man hamnar och hur man ska ta sig till slutspel, säger Mattias.

Vad betyder slutspel kopplat till utveckling?

– Jag ser på spelarna, främst 97orna som var med i slutspelet och i Ryssland, Röykås Marthinsen, Schiöler, Sandberg, det finns en hunger som smittar av sig på unga spelare också. Djurgården kommer vara svårslagna i ett slutspel, många här vet hur det är att prestera på hög nivå.

När säsongen är över vet Mattias vart han vill att laget ska stå någonstans

– När den här säsongen är slut vill jag se att varje spelare har blivit ett x antal % bättre. Det har vi redan uppnått, vi har tagit ikapp i många moment. Jag vill också se att vi är med och slåss om bra plats i slutspelet. Det är gruppen värd, avslutar Mattias.