Eriksson om läget i lagbygget just nu
Publicerad: 2016-04-14

Steg för steg presenteras pusselbitarna i lagbygget för 2016/2017. I dag blev det klart att Alexander Fällström förlänger. Fler förlängningar och även nyförvärv är på väg in och förväntas kunna presenteras i slutet på veckan eller i början på nästa. Joakim Eriksson berättar om läget just nu.

Hur tycker du att lagbygget har gått under de senaste veckorna?

- Det är många som frågar hur vi ligger till i lagbygget. De ser många spelare som lämnat oss och det är många som gjort mycket poäng och skrivit på för NHL. Det är klart att vi tappat en hel del individuellt skickliga spelare. Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi kom sjua i SHL:s grundserie och åkte ut i kvartsfinalen ganska klart mot Frölunda. Det är inte så att vi står här i dagsläget och var som lag betraktat en SM-finalist eller ett topplag i SHL. Vår utveckling och resa fortgår med att bygga Djurgården och vårt lag in i framtiden till att återigen bli topp fyra och ledande.

- Vi har kommit långt i vårt rekryteringsarbete och lagbygge med våra ersättare till de spelare vi tappar. Vi har bara ett par pusselbitar kvar att sätta. De närmsta veckorna kommer vi presentera ytterligare förlängningar och ytterligare nysigningar som är klara men som vi ännu inte gått ut med.

- Det är framförallt Patrick Thoresen och Linus Hultström som sticker ut med egenskaper som är svårast att ersätta. Thoresen var seriens kanske bästa spelare och en enorm ledare i omklädningsrummet och där får flera spelare ta ett ansvar i det jobbet och den prestationen. Vad gäller Hultström är han en offensiv back som är rightare och dessutom svensk. Såna spelartyper växer inte på träd. Men vi försöker ändå hitta den spelartypen i vår rekrytering.

En del uttrycker att det är en svårighet med ett lagbygge. Men det är väl också kul och utmanande att sätta ihop ett lag på allra bästa sätt?

- Det är jättekul och utmanande att jobba med lagbyggen, det är inget att snacka om. Vi ska inte sticka under stol med att vi gärna hade fortsatt jobba några år med en del av de unga och lovande spelare som vi tappar. Men vi ser samtidigt positivt på det ur perspektivet att det bevisar att vi under det här året och sedan en tid tillbaka blivit en attraktiv utvecklingsmiljö för unga spelare.

- Kommer du till Djurgården har du en bra möjlighet att fortsätta din utveckling och gå till större ligor. I dialogen med agenter, scouter och spelare känner jag att vi i dagsläget är attraktiva.

Om vi blickar framåt lite grand. Vad händer nu för truppen? Hur ser försäsongsträningen ut den här säsongen?

- Vi startar säsongen den 2 maj med ett fysinternat på Bosön. Vi har återgått till ett nygammalt koncept inom Djurgården. Vi tränar tillsammans var tredje, var fjärde vecka i form av tuffa fysinternat och läger. Däremellan har spelarna möjlighet till individuella upplägg som vi hjälper till att styra och utforma. Vad gäller de yngsta spelarna är vi i en högre grad närvarande i deras träning. Jag vill påstå att vi har ett unikt upplägg om man jämför med våra SHL-konkurrenter.

Djurgården Hockey