Schillgard inför Linköping hemma: "Vill se oss vara drivande"

24 september 2022 12:00
Damlag

Säsongens två första matcher är spelade - med blandade resultat och prestationer. Johan Schillgard ger sina tankar med fokus på söndagens intressanta hemmamöte med Linköping, en match som startar 16:00 på Hovet.


– Efter en både onödig och snöplig förlust mot SDE är känslan att vi nu är tillbaka på banan igen. Alla lag måste lära sig att det kommer vara ”ups and downs” hela året. Som jag sa till några av spelarna efter matchen i onsdags så går solen upp även nästa dag, vilket den så klart också gjorde, inleder sportchefen.

Den match som Johan Schillgard pekar på är onsdagens mot SDE, där Djurgården något oväntat föll med siffrorna 1-2. Josefine Jakobsen gav DIF ledningen i den första perioden, men i mittenakten tappade damlaget greppet. Trots viss press i slutperioden kom Djurgården aldrig ifatt och prestationen överlag var ett steg tillbaka sett till premiären.

För bara några dagar tidigare hade damlaget knäckt rivalen AIK på just Hovets is. Då skrevs siffrorna till 2-0 med Alexis Mauermann och Fanny Rask som målskyttar. De båda resultaten innebär tre inspelade poäng för Djurgården, som imorgon spelar säsongens tredje inledande match hemma på Hovet med Linköping på besök.

– Vi hade en bra träning på fredagsmorgonen, där coacherna gick igenom det som ändå var bra mot SDE och det som behöver förbättras till söndagens match mot LHC. Framförallt handlar det om att våga spela med fart från start och den energi som ska vara vårt kännetecken. Vi är ett lag som ska kunna spela hockey med speed och driv i precis allt vi gör, berättar Schillgard.

Om regeländringarna; "'Dinosauriehockeyns' tid är förbi och nu är det nya utmaningar som står och knackar på dörren"

Nytt för årets säsong är det mer fysiska spel som implementerats på svensk damhockey. För första gången är nu tacklingar tillåtna, en förändring som ställer nya typer av krav både på ledare och spelare. Med en försäsong i hamn och med seriestarten avverkad kan Johan Schillgard göra sina första analyser.

– Känslan kring det nya regelsystem som damerna fått till år är utan tvekan positivt. Laget gillar det och dessutom adderar det en dimension i deras utveckling, vilket är upp med blicken både fortare och tidigare. Kan vi hitta nycklarna till detta fort över hela banan kommer vi att vara enormt svåra att möta, förklarar Schillgard och utvecklar sitt resonemang bredare;

– För är det något som jag förstår av alla ”tyckare” är det just oron för tacklingarna. Här ser jag ett ansvar från både spelare och ledare att hitta rätt och det fort. Dessutom går hockeyn snabbare idag, "dinosauriehockeyns" tid är förbi och nu är det nya utmaningar som står och knackar på dörren. Och då gäller det att hänga med i utvecklingen snarare än att sitta och gnälla och tycka synd om sig själv.

Klockan 16:00 imorgon släpps alltså pucken hemma på Hovet igen. Damlaget går då för att studsa tillbaka från bakslaget senast och uppgiften som väntar kittlar för Johan Schillgard.

– Att få möta Linköping är alltid lika roligt, för det brukar bli bra tempofyllda matcher med härlig kamp. Här vill jag se att vi står upp för varandra och är drivande i både spel och tävling. Är vi inte på tå från start kommer det bli en lite svårare uppgift. Och vad vore roligare än att få revansch på sig själv efter den senaste matchen?