• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 19 December Dec
Fredag Fre 21 December Dec
Onsdag Ons 26 December Dec
Fredag Fre 28 December Dec
Söndag Sön 30 December Dec
Lördag Lör 5 Januari Jan
Söndag Sön 6 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan
Fredag Fre 18 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Idag 20 Januari Jan
Tisdag Tis 22 Januari Jan
Onsdag Ons 23 Januari Jan
Torsdag Tor 24 Januari Jan
Fredag Fre 25 Januari Jan
Lördag Lör 26 Januari Jan
Tisdag Tis 29 Januari Jan
Onsdag Ons 30 Januari Jan
Torsdag Tor 31 Januari Jan
Fredag Fre 1 Februari Feb
Lördag Lör 2 Februari Feb
Tisdag Tis 12 Februari Feb
Fredag Fre 15 Februari Feb

Finsk landslagsback till Djurgården

1 september 2016 10:00

Djurgården Hockey har skrivit ett ettårskontrakt med 28-årige backen Mikko Kousa som senast spelade i SC Bern och de senaste fem veckorna tränat med NHL-proffsen i Vieromäki.


- Mikko är en offensiv finsk landslagsback som spelat i de större klubbarna i Finland som IFK Helsingfors och Jokerit. I hans spelartyp ser vi en hel del av de ingredienser som vi tappat från föregående år. Han är en högerfattad, skridsko- och spelskicklig back som är van att bära mycket istid och ha en nyckelroll i power play, säger Djurgårdens strategiska sportchef Joakim Eriksson.

Den förra säsongen inledde Mikko Kousa med KHL-laget Medvescak Zagreb innan han flyttade till schweiziska Bern. På grund av en skada blev det totalt 26 matcher under säsongen inklusive landslagsspel.

- Mikko genomgick tidigt i våras en höftoperation och det är den stora anledningen till att han fortfarande var tillgänglig på spelarmarknaden. Vi har haft en dialog under hela sommaren och följt hans rehabilitering. Han är i dag friskförklarad och redo att ansluta till vår miljö i fullt spel- och träningsdugligt skick, säger Eriksson.

Säsongen innan den förra spelade Mikko Kousa hela säsongen med Lukko Rauma. Då gjorde han 29 poäng på 57 matcher. Kousa har även spelat med finska landslaget de senaste fem säsongerna.

- Vi gillar att Mikko har erfarenhet av internationellt spel, såväl i landslaget som spel i Ryssland och Schweiz. Vi ser också positivt på att Mikko går in i sina bästa år som hockeyspelare förutsatt att han är skadefri. Jag har själv spelat mot Mikko och har flera goda referenser från olika tränare och spelare i Finland som tränat och spelat med honom. Därigenom känner vi oss väl införstådda med hans styrkor och de egenskaper han behöver utveckla hos oss, säger Joakim Eriksson.

För Mikko Kousa blir det nu en ny chans att åter visa sina kvaliteter efter att förra säsongen blivit något av en besvikelse. Djurgården vet han ännu inte så mycket om men han kommer inte vara helt vilse i omklädningsrummet.

- Jag vet att det är ett skickligt ungt lag och jag känner de finska spelarna i laget. Brodin känner jag också till sedan han spelade i Finland och Tellqvist vet man vem det är förstås, säger Kousa.

Kousa har tidigare spelat 16 matcher för Modo och håller svenska ligan högre än finska. Han ser därför fram emot att få chansen i Sverige igen.

- I Sverige är det mer fart och spelarna är duktigare på skridskoåkning. Djurgården blir en bra plats för mig att spela och jag ser fram emot att bo i Stockholm.

Förra säsongen blev sönderryckt och den har Kousa redan lämnat bakom sig. Säsongen dessförinnan när han spelade totalt 77 tävlingsmatcher för Lukko Rauma var desto bättre. Han hade dessutom mest speltid av samtliga i laget med närmare 25 minuter per match.

- Vi hade ett bra lag och allt fungerade direkt. Allt gick smidigt så det var enkelt. Det enda var att vi inte vann något men för mig personligen var det en bra säsong och jag trivdes där. Jag spelade mycket vilket jag gillar att göra.

Mikko Kousa ansluter till Djurgården på måndag.