DIF näst bäst i SHL
Publicerad: 2017-12-19
Matchrapport
Joacim Eriksson murade igen och med en välfungerande offensiv vann DIF tre sköna poäng ikväll. Poängen petade ner Färjestad från andra platsen och målskyttarna var Lukas Vejdemo, Calle Ridderwall och Linus Johansson.

Inledningsperioden kantades av en rivig och aggressiv hockey där båda lagen delade ut tunga tryckare på varandra, det till klackens stora förtjusning.

Ett vackert samarbete i fjärdekedjan, Mikael Ahlén, Henrik Eriksson och junioren Erik Walli-Walterholm, ledde till matchens första sus genom publiken när pucken var nära att dansa in i mål. Ahlén är inte bara ruskigt duktig på att dela ut tacklingar, han vet precis hur han ska undvika en själv. När han tagit pucken bakom bortamålet kom en motståndare i hög fart, KHK-spelaren mötte en vägg och studsade till på en oberörd #52. Skott kom därefter från Eriksson och pucken hade målvakten ingen koll på.

Matchens första mål var det Djurgården som gjorde och det genom Lukas Vejdemo. Marcus Ljungh, Niclas Bergfors och Vejdemo utmanade i en tre mot två och bet sig sedan fast i matchens första, etablerade anfall. Bergfors testade skott och returen skickade Vejdemo in genom en stor lucka på Johannes Jönsson.

Djurgården tog tag i taktpinnen och var klart det skickligare laget på isen. Karlskrona blev skakis av järnkaminernas offensiv och kröp nära inpå sin målvakt för att freda målet. Ytan gav DIF möjligheten att skjuta från alla möjliga olika vinklar. Första perioden slutade 1-0 till DIF, trots att KHK i slutminuterna fått möjligheten att kvittera i numerärt överläge.

Kaptenen utökade ledningen

Första minuterna i andra perioden blev ett test av Karlskronas tålamod. Calle Ridderwall och Jonathan Davidsson, tillsammans med Linus Johansson i spetsen åt upp bit för bit av den offensiva zonen. Det dröjde innan bortalaget fick en chans att känna på pucken och när den chansen gavs tog DIF tillbaka den lika snabbt.

Joacim Eriksson gjorde flera suveräna ingripanden när Karlskrona väl blixtrade till mot Djurgårdsmålet. Hans namn ropades fram i klacken och det mycket välförtjänt efter att han stoppat både friläge och röriga returer. Eriksson murade upp en vägg och släppte inte förbi en enda puck.

Ledningen skulle utökades sex minuter in i perioden och den här gången var det kaptenen som smackade dit pucken i nätet. Calle Ridderwall plockade upp en vilsen puck precis framför mål och ett par millisekunder senare hittade den hem i kassen bakom Jönsson. Färden mellan Ridderwalls klubba och nätet var blixtsnabb och det var tveksamt om målvakten ens hann se pucken innan det var försent. Den andra perioden avslutades med 2-0 i mål och skotten vann DIF likaså med 9-4.

Millimeter ifrån 4-0

Djurgården fortsatte att ha trycket in i den tredje perioden och pucken var till största del hos en djurgårdsklubba. Karlskrona försökte frenetiskt hålla pucken borta från målet och DIF hotade med styrningar, avlossningar från blå såväl som snabba skott på returer.

Perioden tickade på och KHK blev frustrerade av matchbilden. Gästerna åkte till sig en del farligheter men utan att kunna överlista muren Eriksson i målet. Frustration på isen är ingen bra ingrediens till ett tätt försvar utan det kunde tredje kedjan ta isär för andra gången i matchen. Det rasslade till mellan klubborna och sedan gjorde nätet samma. Ridderwall stod för ett viktigt förarbete, släppte sedan till J. Davidsson och därifrån trodde målvakten att skottet skulle komma. Davidsson tänkte annat, luckan bredvid Jönsson blev stor och pucken gick till en välplacerad Johansson som enkelt kunde putta in 3-0.

Andra halvan av perioden kunde Djurgården promenera runt i offensiv zon och Karlskrona fann ingen energi att försöka stoppa stockholmarna. Inte ens när gästerna fick ett numerärt överläge blev det farligt, det laget som skapade farligheter där var DIF. I numerärt överläge sköt Marcus Högström ett skott som kom så nära mål det bara går. Pucken tog upp i ribban och det var delade åsikter om huruvida det var mål eller inte. Djurgårdspubliken var fast beslutsamma om att pucken var inne, men domarna menade på annat och det kan max ha varit ett par millimeter ifrån.

Karlskrona som såg matchen rinna ut mellan fingrarna valde att avsluta med fulare metoder. David Printz sänkte Markus Ljungh i en läskig tackling och därefter brakade känslorna lös på isen. Det viktigaste av allt var att Ljungh reste sig och åkte av isen utan problem och att DIF vann tre poäng.