"Hank" inifrån väntrummet: "Vi är redo när det blir match"
Publicerad: 2021-03-31
Intervju
Vi befinner oss mitt i en oviss och unik vecka. Den sista matchen av grundserien är spelad, men Djurgården tvingas vänta in svar om slutspel. I en intervju berättar Henrik "Hank" Eriksson här om hur laget hanterar situationen, förbereder sig för eventuella matcher och drömmer om ett SM-slutspel.

– Ända sen vi samlades i måndags morse har vi besämt oss för att göra vårt maximala av den här veckan. Det är just nu det enda som vi själva kan påverka, att se till att vi är redo när och om det blir match.

Orden kommer från Henrik Eriksson och är genuint valda. Snart 31 år gammal har den ärrade forwarden varit med om det mesta såväl på som utanför en is, men det som pågår just nu är en ny typ av situation även för "Hank". Med SHL:s samtliga 52 matcher spelade är Djurgården Hockeys öde fortfarande ännu inte avgjort. Laget stängde igen grundserien i lördags, och svaret på huruvida det blir SM-slutspel eller inte kan dröja ända till kommande lördag.

– Det är självklart ingen härlig känslig att gå och vänta, att tvingas sätta hoppet till andra lag. Vi hade så klart önskat att vi hade det i egna händer så här i slutet, säger den vikarierande kaptenen utan omsvep.

De olyckliga covidutbrotten i ligan har lett till en ovan, ja närmast unik, serieavslutning. Spelschemat har flera gånger om uppdaterats för att möjliggöra för uppskjutna matcher, och just nu står alltså Djurgården med 52 omgångar spelade samtidigt som slutspurten pågår för fullt.

Lagets svar på den speciella situationen är enkel. Man följer exakt samma planering som vanligt, tränar exakt som vanligt och förbereder sig för nästa match exakt som vanligt. Med undantag för egenträning under skärtorsdagen och långfredagen sammanstrålar spelartrupp och tränare på Hovet varje dag.

– Det handlar egentligen om att förstärka det som vi tycker har fungerat bra. Sen behöver vi även lyfta våra förbättringsområden, se till att vi är på banan oavsett vilket spår som gäller framöver, berättar "Hank" som delar synen på att SHL-avslutningen blev mindre lyckad med två raka förluster.

– Om vi börjar med torsdagsmatchen mot LHC var det överlag en svag insats av oss, där vi inte alls lyckades prestera det som vi ville. I lördags mot Färjestad var det ett steg framåt, men inte tillräckligt bra för att visa att det är vi som styr och ställer. Och då vinner man inga matcher i SHL.

"Vi hoppas på en chans att göra något bra av den här säsongen"

Nu är alltså SHL:s grundserie slutförd för Djurgårdens del. Henrik Eriksson berättar att fokus den här spellediga veckan ligger vid att förbättra detaljer i spelet, men även bygga vidare på det som har fungerat bra. En sådan sak har varit lagets special teams. Inför lördagens möte med Färjestad hade Djurgården sett till den senaste månaden ligans tredje bästa boxplay, samt näst bästa powerplay.

– Powerplayspelet har fungerat jättebra på slutet, vi har verkligen tagit tag i det. Vi har tränat mycket och tränar man på något blir man förr eller senare bra på det. Vi har lagt ner kraft och energi på vårt powerplay, just för att det inte varit tillräckligt bra tidigare under säsongen, förklarar "Hank" och riktar blicken mot framgången i numerärt underläge;

– Jag skulle säga att det går hand i hand med det som vi precis talade om. I boxplay är ju jag mer involverad också, med den roll som jag har. Vi har som sagt tränat väldigt mycket powerplay och det betyder att det samtidigt blivit mycket boxplay för oss haha! Det blir två framgångar i ett, liksom.

Förhoppningen är att det uppåtgående spelet i powerplay och boxplay kan följa med in i ett SM-slutspel. För att det ska bli verklighet krävs dock att resultaten går Djurgårdens väg den här veckan.

Laget parkerar i dagsläget på niondeplats med 65 poäng och behöver hålla två av Malmö, Linköping samt Brynäs bakom sig. Det sker om Malmö tar färre än två poäng, om Linköping vinner med mindre än 20 mål i sin sista match och om Brynäs tar färre än nio poäng på sina tre avslutande matcher. I spelartruppen är man medvetna om tabelläget.

– Det är väl inte så att vi följer övriga lag slaviskt och sitter bänkade varje kväll framför teven, men resultaten har vi absolut koll på. Vi vet vad som händer runt omkring oss och hoppas snart få klarhet i vad som väntar. Under tiden hinner vi se till att träna ordentligt för en förhoppningsvis lång vår, säger "Hank".

Att få tvingas se säsongen ta slut redan den här veckan vore en stor besvikelse, konstaterar kaptenen. Tillsammans med medspelare, ledarstab och inte minst supportrar drömmer Henrik Eriksson om att ta Djurgården Hockey in i ett nytt SM-slutspel.

– Det är trots allt nu som det räknas, allt kommer ner till varje enskild match och situation. I slutspelet ställs allt på sin spets och det är nu som man vill spela. Vi hoppas på en chans att få ta revansch på oss själva och göra något bra av den här säsongen!

Hannes Feldin