6-2 när DIF körde över Rögle
Publicerad: 2018-01-25
Matchrapport
Djurgården fortsätter att samla på sig poäng hemma på Hovet. Hemmalaget var klart snabbare, starkare och skickligare än motståndarna i Rögle och det var aldrig något snack om vilket lag som skulle ta tre poäng den här kvällen.

De klara segersiffrorna 6-2 (0-0, 3-0, 3-2) var i underkant. Lagkaptenen Calle Ridderwall och födelsedagsbarnet Lukas Vejdemo noterades för två mål vardera.

Mållöst första period trots heta målchanser Torsdagskvällens match på Hovet mellan Djurgården och Rögle startade aningen trevande från hemmalagets sida. Gästerna tilläts ta lite av kommandot i inledningen och hade med hjälp av lite djurgårdslarv ett par fina lägen att göra mål. Ett missat uppspel av Markus Ljungh blev ett friläge åt fel håll och när Tom Nilsson tappade pucken på offensiv blå bjöds Rögle på ett 2/1-läge. Skärpan i avsluten speglade lagets tabellposition och Djurgården fick därmed lite tid och andrum att få igång sitt maskineri.

Innan Djurgården fick fart på grejerna var det bara Linus Johansson som brutit mönstret en aning. Han lyckades med konststycket att få spelet avblåst genom att bricka mediakuben som hänger väldigt många meter upp i Hovets tak.

Efter ungefär åtta minuter av den första perioden började det hända saker framåt. Jesper Pettersson sköt, via en motståndarklubba, pucken i ribban bakom Justin Pogge. Knappt hade ribban slutat darra innan Rögle bjöd Axel Jonsson-Fjällby och Patrik Lundh på ett 2/0-läge. Duon kom fria med Justin Pogge från egen blå linje och puckföraren Jonsson-Fjällby hann säkert tänka på en och fem gånger på vad han skulle hitta på. Av alla de tankarna blev det inget mer än en bortslarvad jättechans.

Rögle var generösa med isyta i mittzonen och Djurgården kunde under den andra halvan av perioden gång på gång enkelt transportera pucken in i anfallszonen. Med hjälp av ett numerärt överläge etablerades trycket ytterligare men gästerna försvarade sig förtjänstfullt den gången.

Två jättemöjligheter att ta ledningen hade Djurgården under periodens sista minuter. William Lagesson tog upp pucken över hela isen hela och vidare runt Rögles målbur. Pucken via en klubba i en båge in i målgården mot Lukas Vejdemo som testade Pogge med en volley utan att lyckas göra mål. Sekunderna senare tilldömdes Djurgården ett straffslag när Jonathan Davidsson hindrades vid nästa chans att spräcka målnollan framåt. Davidsson tog även hand om straffslaget men Rögle-målvakten avstyrde följsamt straffen.

I periodens slutminut fick gästerna ett nytt läge. Den här gången var det en slarvig DIF-passning i anfallszonen som orsakade läget. Trots tre spelare mot en skapade Rögle inget vettigt av det här läget heller. Perioden blev mållös vilket gästerna skall vara oerhört tacksamma för.

Äntligen utdelning
Precis som i inledningen av den första perioden bjöd Djurgården tidigt Rögle på ett bra läge. Nu redan efter 20 sekunder. Det var också vad Rögle lyckades åstadkomma i den andra perioden fram till sista bytet så laget faktiskt etablerade lite spel i Djurgårdens försvarszon. Joacim Eriksson räddade skotten både i inledningen och slutet av perioden. Däremellan var det mer eller mindre spel mot Justin Pogges mål. Hemmalaget etablerade fler och längre anfall och Rögle hängde inte med alls. Mikael Ahlén hade ett bra skottläge framför mål men ingen utdelning den gången.

22 sekunder senare ställde sig Linus Johansson på samma yta som Ahlén hade skjutit ifrån. Helt omarkerad pricksköt han distinkt ledningsmålet. Passningen kom från nyss nämnde Mikael Ahlén. 5.22 var då spelade av den andra perioden när nollan äntligen sprack.

Målet blev inledningen på en period av matchen där Djurgården dominerade totalt. Anfallen blev ännu längre och till sist hängde inte backen Janne Jalasvaara med och ådrog sig en utvisning. I det numerära överläget etablerade Djurgården ett hårt tryck mot Rögle och efter det att Marcus Högström prickat stolpen var det bara en tidsfråga innan den svaga hårt ansatta försvarsbarriären skulle rämna helt. Hockey är en lagsport men det upplevde nog inte Rögles målvakt Justin Pogge just då. Han var totalt utlämnad flera gånger om och när Calle Ridderwall rakade in en retur på andra försöket i ett numerärt överläge undrade säkert burväktaren vad hans lagkompisar pysslade med.

Rögle hade knappt fått in nya spelare efter det andra baklängesmålet innan det ringde bakom deras målvakt en tredje gång. Fem gäster letade efter pucken. Lukas Vejdemo, 22 år i dag, letade efter en öppen yta och precis som tidigare kunde den hittas framför gästernas mål. Tom Nilsson skickade in pucken dit från högerkanten och Vejdemo som kunde sätta 3-0 som fin födelsedagspresent till sig själv. 13.04 var då spelade av den andra perioden och utskåpningen var då total. Efter en time out begärd av Rögle bedarrade trycket en aning men Djurgården var sett över den andra periodens 20 minuter många nummer större än Rögle.

Målrikt i slutperioden
Publiken på Hovet fick se fem mål i den sista perioden. Djurgården punkterade matchen definitivt efter 3.43 när Tom Nilsson gjorde sitt första mål i djurgårdströjan. Backkollegan Marcus Högström spelade fram efter en offensiv tur i anfallszonen.

Den avgjorda matchen tappade en del i intensitet men Djurgården var fortsatt klart bättre över hela isen.

Hemmaspelarna vann de flesta duellerna. En förlorad tekning i försvarszonen slutade dock med ett baklängesmål. Ted Brithén tekade bak till backen Samuel Jonsson som tröstmålade till 4-1. Om Rögle kände någon glädje efter det målet blev den i så fall kortvarig. Två minuter senare fick Djurgården jubla en femte gång när pucken studsade via Calle Ridderwalls klubba in i mål. Calle Ridderwall bildade kedjeformation med Linus Johansson och Mikael Ahlén och trion gjorde en bra match tillsammans.

Målfesten på Hovet fortsatte och när Djurgården anföll med allt de hade på isen kunde Craig Schira kontra in 5-2. Chans till ny reducering och en möjlighet att snygga till siffrorna lite till fick Rögle när Niclas Bergfors blev utvisad för slashing. Djurgården försvarade sig bra och det uppoffrande spelet renderade i ett 2/1-läge för Axel Jonsson-Fjällby och Lukas Vejdemo. Den här gången valde puckföraren Jonsson-Fjällby att ta eget avslut. Ett bra beslut trots att inte hans skott gick i mål. På returen från Justin Pogge rakade Lukas Vejdemo in 6-2 i öppet mål. Ett mål som blev matchens sista och som därmed fastställde slutresultatet i en match där Djurgårdens seger var odiskutabel.