Slutsålt Hovet fick se fjärde raka segern
Publicerad: 2017-11-03
Djurgården vann den första matchen i back-to-back-mötet mot Färjestad. Precis som i den tidigare drabbningen mot Karlstadslaget hemma på Hovet den här säsongen fick DIF en tidig ledning. Skillnaden ikväll var att DIF krigade sig igenom hela matchen och Färjestad fick nöja sig med ett mål medan Djurgården gjorde tre.

Djurgården var hungriga ikväll och det var tydligt. Direkt efter nedsläpp tog första kedjan, Bourque, Ljungh och Lundh, med sig pucken in i anfallszon och Renée Bourque slet åt sig pucken och testade en lurig variant som var nära att hamna i mål. Endast 16 sekunder senare skulle pucken landa i målet men det var andra kedjan som producerade då. Calle Ridderwall och Niclas Bergfors jobbade fram en puck som Lukas Vejdemo enkelt kunde stöta in i buren.

Spelarna gav det fullsatta Hovet många anledningar till att sjunga, Djurgården dominerade spelet totalt i den första perioden. Publiken gav ifrån sig det välbekanta ’’Ooh’’ varje gång som pucken retsamt slickade utsidan av stolparna.

Färjestad såg något tafatta ut och det blev inte bättre efter att Djurgården skickat in 2-0 bakom bortamålvakten Stefan Steen. Ett fint brödrasamarbete av Marcus och Jonathan Davidsson resulterade i ett riktigt godismål. Djurgården kontrade med storebror Davidsson i täten och precis i lagom tid för skottavlossning passade han till ’’Mackan’’. Med ett klassavslut sprätte pucken till i nättaket och målfirandet blev precis framför en något uppgiven målvakt.

Djurgården visade ingen respekt för gästerna och de trampade igenom varenda tackling som Färjestad försökte hota med. Inte ens i numerärt överläge, som Färjestad leder statistiskt, kunde bortalaget hota. Joakim Ericsson fanns som en vägg, beredd på de få puckar som faktiskt nådde hela vägen fram.

Annars var det Djurgården som förde spelet och det var sekvenser som Färjestad inte alls kunde få grepp om det tåg som stormade mot mål. Inte minst när juniorkedjan var på isen, det var stenhårda tacklingar i sargen och vackra, kreativa vägar mot mål. Hela tre spelare ställde sig runt Axel Jonsson-Fjällby för att få fast honom, men trots det vann DIF den närkampen precis som många andra.

Dick Axelsson reducerade för FBK

Den andra perioden såg betydligt jämnare ut och Färjestad kunde för första gången i matchen etablera lite av sitt egna spel. Så pass att de, fyra minuter in i perioden, lurade in en puck bakom Eriksson. Gästerna vred upp tempot ytterligare efter målet och Djurgården tappade sitt dominanta spel.

Spelet svängde häftigt fram och tillbaka men med en fördel för FBK. Som toppen på moset drog Djurgården på sig sin andra utvisning och det blev två oerhört svettiga minuter i numerärt underläge. Publiken var mycket oense med domarna och visade tydligt sitt missnöje till domslutet. Så fort Färjestad nuddade pucken uppstod en öronbedövande ljudnivå av burop, ett maximalt stöd för Eriksson att ha i ryggen men inte lika kul för gästerna att organisera ett anfall i.

Med nästan sju minuter kvar av perioden fick Färjestad sätta sig på skämsbänken för första gången ikväll och Djurgården fick sitt första numerära överläge. Spelet var av blandad kompott men innan FBK blev fulltaliga igen hade Djurgården etablerat ett längre anfall.

Perioden avslutades utan några fler mål varken bakåt eller framåt och en jämn period resulterade i en jämn skottstatistik, 9-8 till DIF.

3-1 och matchen var avgjord

Spelet var fördelat över hela isen och det var två lag som krigade hårt för att hitta en utökad ledning respektive en kvittering. Några FBK ständigt fick problem med var kedjan med bröderna Davidsson och Jonsson-Fjällby. Färjestad såg lika frustrerade ut varje gång juniorerna vispade till på isen, det skapades målchanser och tacklingar samtidigt som de enkelt undvek att bli tacklade själva.

Djurgården hade samlat ihop sig ordentligt inför den tredje perioden och gjorde en betydligt bättre period än den andra. Hemmalaget läste motståndarnas försök till anfall och vände snabbt för att skapa framåt gång på gång. Publiken hade hittat ny kraft och bidrog med skönsång på maxad volym.

För att göra matchen ännu mer spännande än vad den redan var tilldelades DIF ett lagstraff med åtta minuter kvar. Det hängde tonvis med känslor i luften och det blev en intensiv stämning. Efter att Djurgården blivit fulltaliga igen åkte Jonathan Davidsson sig fri och sekunderna senare skapades det eufori i Hovet. Ett vackert friläge resulterade i ett vackert mål och det tystade bortaklacken samtidigt som de eldade på hemmafansen.

I slutminuterna plockade Färjestad ut sin målvakt och spelet som följde innehöll en skyhög press mot Joacim Eriksson. Målvakten storspelade och belönades genom att klacken sjöng fram hans namn. Det skulle inte räcka till något mål utan Djurgården vann den första matchen i back to back-mötet mot Färjestad.