• Huvudsponsorer

Fredrik Lindgren ny målvaktstränare för damlaget

13 oktober 2017 11:20
Dam

Han presenterades på Hovet i söndags som målvaktstränare i Djurgårdens damlag, men vem är han? Vad har han gjort tidigare, och vad kan han bidra med?


– Jag är en person med ett stort djurgårdshjärta och har en hel del erfarenhet inom hockey. Sedan jag föddes har jag varit på de flesta herrmatcherna och fick även äran att spela i Djurgården under min aktiva karriär. Jag fick i ung ålder möjligheten att börja min tränarkarriär för Sweden Hockey Institute som specialiserar sig på individuell träning för hockeyspelare. Där har jag under 17 år fått träna målvakter i olika åldrar och på olika nivåer under teknikcamper, taktikcamper och föreningsuppdrag. Att dessutom fått jobba med Sveriges två främsta målvaktstränare, Stefan Ladhe och Thomas Magnusson, har gett mig en bra grund att stå på.

– Jag även varit aktiv som videocoach och videoscout för bland annat Djurgården Hockey, Djurgården Fotboll och Tre Kronor. Utöver uppdragen inom idrott jobbar jag som projektledare på en digital byrå i Stockholm.

Ny målvaktstränare i Djurgården dam, för det första hur känns det spontant och vad besitter du för styrkor som målvaktstränare?
– Det känns väldigt kul och inspirerande. Jag ser fram emot att få möjligheten att följa två målvakter under säsongen och jobba långsiktigt med deras utveckling inom målvaktsspelet.

– Med lång erfarenhet har jag haft fördelen att se många olika målvakter och stilar genom åren. Det har gett mig en styrka att se detaljer i agerandet och förstå hur det påverkar målvaktsspelet. Utöver det är jag lyhörd och diskuterar mycket med målvakterna för att tillsammans komma fram till en bra lösning.

Hur bra koll har du på Djurgårdens målvakter Lovisa Berndtsson och Agnes Åker?
– Lollo har jag sett i några matcher tidigare men Agnes är ny för mig men jag har under inledningen fått en ganska tydlig bild av båda målvakterna. Det är två moderna och välutbildade målvakter som är väldigt duktiga tekniskt. Spelidéen skiljer sig lite mellan dem vilket kräver lite olika träningsplaneringar men som även gör att de kan lära sig av varandra. Det är även två motiverade idrottare som vill utvecklas vilket är jätteroligt.

För Lindgrens del väntar nu att lära känna tjejerna och sedan hitta sätt att maximera deras potential, och han har en ganska klar bild av hur han ska göra det.
– Jag kommer att stötta tjejerna i att kunna utföra sina spelidéer under match på bästa sätt och bli trygga i sitt eget spel. För att de ska kunna göra det så krävs för det första att nöta grunder så att de kan utföra agerandet under kontroll och i balans. Utöver grunder så behöver vi även jobba med att utveckla de delar som respektive målvakt behöver för att ta nästa steg i sitt målvaktsspel. Sedan kommer jag även finnas som bollplank till tjejerna under säsongen. I sista steget hoppas jag att kunna hjälpa till med att även laget ska förstå målvakternas spelidé och bygga försvarsspelet tillsammans.