Lilja säkrade fjärdeplatsen
Publicerad: 2019-03-14
Matchrapport
Det skulle bli en utdragen kamp för att kunna kora en vinnare i seriens sista match mellan Djurgården och Färjestad. 2-2 efter ordinarie tid och en mållös förlängning lämnade allt att avgöras i en straffläggning. Efter en spännande straffläggning var det slutligen Djurgården som stod som segrare och en viktig boost att ta med sig in i slutspelet.

Ikväll var det dags för säsongens sista seriematch och det var tabellettan Färjestad som stod för motståndet. Djurgården jagade säsongens enda vinst mot värmlänningarna såväl som att säkra fjärdeplatsen i tabellen, vilket det krävdes minst en poäng för.

DIF fick en otacksam start med två utvisningar kort efter varandra men försvaret höll tätt. Annat blev det när Färjestad fick sitta på botbänken. En svajig inledning på Djurgårdens numerära överläge gav Dick Axelsson en svår uppgift att ta in pucken i offensiv zon, men #31 gör det sådär enkelt som bara han kan. Pucken tas igenom hela raden av försvarare och skottet som han avlossade blev till en perfekt retur för Niclas Bergfors att slå in i öppet mål.

Innan perioden skulle ta slut hade Färjestad spelat fram till en kvittering och ett nytt likaläge inför den andra perioden. Den första perioden stod för mycket känslor och grinigt spel, med flera utvisningar som följd. Stockholmarna var med på noterna och lirade energiskt och självsäkert.

**Färjestad tog ledningen

Djurgården inledde den andra perioden något piggare än motståndarna och det skulle dröja över sex minuter innan Färjestad ens kunde skicka ett skott mot mål. DIF spelade sin snabba, hänsynslösa hockey även om det saknades en del skärpa.

Några utvisningar skulle det inte bli i perioden och det energiska spelet som visades upp i den första hade svalnat markant i den andra. Färjestad kvicknade till och spelade sig in i perioden och tog över spelet. FBK kunde parkera i Djurgårdszonen och efter att Reideborn kämpat febrilt för att freda sitt mål slank det tillslut in en ledningspuck för hemmalaget.

I slutminuterna var Djurgården klart det bättre laget igen och Hultström var så nära som en ribbträff ifrån en kvittering. Också Marcus Davidsson var retfullt nära att skjuta Djurgården till en kvittering men pucken höll sig på fel sida. Det lämnade en god känsla inför den tredje perioden som väntade efter 15 minuters vila.

"Vi kommer ut ganska bra. Första delen tillhör oss till den största delen. Därefter kommer de över oss lite och vi spelar fast oss i egen zon. Det är två lag som jobbar hårt och man känner att det är mycket kamp där ute. Det är svårt att ta sig in från hörnen åt båda hållen", sade Jacob Josefson till C More i pausen.

**Kvittering genom Lilja

Djurgården fick en nervös inledning på den tredje perioden efter att FBK dömts till en straff. Det var inget som rubbade Djurgårdsmålvakten som enkelt stoppade pucken, även om motståndaren försökte med en luring.

Adam Reideborn visade upp ett fint spelsinne och spelade upp en långpass till Niclas Bergfors som kunde dundra in i den offensiva zonen. Målvakten blockerade skottet och efter avblåsningen blev det lite känsligt framför målet. I övrigt presenterades det inga större målchanser från något av lagen och spelet bestod mest av Djurgården som försökte dra igång farliga anfall.

Tillslut kom det som hängt i luften under perioden, en kanon rakt in i målet bakom FBK-målvakten. Målet var ett snyggt samarbete mellan samtliga spelare i första femman och sist på pucken var Jakob Lilja som stod perfekt placerad, centralt framför målet, helt redo att bomba in 2-2.

Djurgården hade i särklass mest puckinnehav och pressade FBK om varje centimeter på isen. Det var hungrigt efter fler mål och Färjestad stod uppställda längs med sin blåa linje för att försöka få stopp på järnkaminerna.

Det skulle inte bli en enkel avslutning på grundserien, utan det skulle krävas en förlängning och senare straffar för att kröna en vinnare.

Men med en säkrad poäng var fjärdeplatsen garanterad i tabellen. Efter att Adam Reideborn tagit samtliga straffar utom en och Daniel Brodin och Jacob Josefson dundrade in sina bakom FBK-målvakten så följde extrapoängen med till Stockholm.