Mora vann på straffar
Publicerad: 2018-03-03
Nyhet
Djurgården fick ge sig på straffar mot Mora trots ett kraftigt spelövertag större delen av matchen. Slutsiffrorna skrevs till 2-3.

En fartfylld och spännande första period inleddes trevande och båda lagen kände på varandra utan att några större målchanser skapades. Men sen kom matchen igång ordentligt. I en till synes inte allt för farlig chans glider Marcus Davidsson in anfallszon längst sin vänsterkant och letar passning in i slottet där han hittar Jesper Pettersson. Pettersson nyper till direkt i första krysset med en kraftfull backhand. En skicklig prestation och bevis på starka handleder från Pettersson.

Målet gav energi åt DIF och Henrik Eriksson hade en bra chans strax efteråt att utöka ledningen men skjuter precis utanför från nära håll framför mål. Lukas Vejdemo var även han nära att utöka ledningen när han bröt in framför mål och lyckades sånär tråckla in pucken.

Istället kunde Mora kvittera i ett läge där de kom två forwards mot en DIF-back. Andrew Rowe Spelade över till John Persson med en ganska slarvig passning som Rowe fick sparka fram till sig med skridskon men det var nog precis den extra tid som behövdes för att Joacim Eriksson i DIF-målet skulle hinna förflytta sig helt över till sin högerstolpe. När pucken spelas tillbaka till Rowe är det öppet mål och 1-1.

Djurgården fortsatte dock att vara snäppet bättre än Mora perioden ut men utan resultat i ledningsmål. Det var bra tryck i morazonen och spelglatt; Brodin gjorde en tunnel och Andreas Enqvist visade kvalitéer och försökte överraska med oväntade skott. Moras målvakt Christian Engstrand såg darrig ut och släppte många returer.

Mora hade egentligen bara en farlig sejour och det var periodens enda powerplay men DIF jobbade bra med boxen och skar av skottlägena för morabackarna så att de inte vågade ta skott med risk för kontringar.

Djurgården ägde den andra perioden

Andra perioden inleddes med ett drömmål. Lundh kom fri men med en moraback hack i häl när han stannar upp och gör en snurr samt passning bakom ryggen till Daniel Brodin som rakar in pucken lågt.

Spelbilden efter målet påminde om efter DIF förra ledningsmål och det trycktes på för utökad ledning och Djurgårdsanfallen kom i våg efter våg. Mora kände sig tvingade att fem minuter in i andra perioden begära timeout, vid den tidpunkten att inte moraspelarna tagit många korrekta beslut ute på isen och DIF dominerade.

Mora gjorde en någorlunda uppryckning efter sin timeout men det var fortsatt Djurgården som hade kommandot. Det saknades inte chanser för ett 3-1-mål och skotten slutade 23-4 i andra perioden. Flera kvalificerade målchanser som förtjänade ett bättre öde men det var uddamålsledning när vi gick till periodvila.

Mora kvitterade i tredje

Några minuter in i tredje perioden får Axel Jonsson-fjällby en öppnande passning från Calle Ridderwall och blir fri. Stora delar av Hovet tror att det är 3-1 men efter videobedömning går det att konstatera att han träffat stolpen och pucken därefter gått längs mållinjen.

Mora hade några chanser för att kvittera och även om DIF kändes bättre så är en uddamålsledning alltid skör. När Mora ungefär halvvägs in i perioden haft några halvchanser begärde Robert Ohlsson timeout. Efter det kunde Djurgården återigen flytta upp positionerna i banan började skapa tryck i morazonen som det sett ut de två första perioden. Men hetast chansen hade John Persson i Mora som spelades fri men inte lyckades överlista Joacim Eriksson som var följsam.

Med sju minuter kvar av tredje perioden kontrade Mora och i en situation där flera spelare slår mot pucken i höjd med tekningscirklarna får David Kase slumpaktigt träff på pucken som ställer Eriksson och det var kvitterat.

Medan Mora såg ut vara nöjda med att komma hem med minst en poäng höjde DIF tempot för att forcera in en vinnarpuck och säkra tre poäng men med tre perioder spelade hade vi 2-2 och förlängning väntade.

Chanser fanns i förlängningen - Mora vann på straffar

I förlängningen var det nästan bara DIF på banan igen och Mora fick knappt låna pucken. Marcus Högström hade ett skott i stolpen men när pucken studsar ut till en moraspelare kan Mora kontra och bli fria, moraspelaren görs ner och domaren blåser straff. David Kase får lägga straffen men lyckas inte överlista Joacim Eriksson en gång till. Strax därefter drar Mora på sig en utvisning och DIF fick avsluta förlängningen med numerärt överläge men matchen skulle komma att avgöras på straffar.

Mora gjorde två mål i straffläggning. DIF inget. Det blev bara en poäng ikväll för Djurgården trots stort spelmässigt övertag stora delar av matchen.