Efterlängtad trepoängare
Publicerad: 2019-02-20
Matchrapport
Äntligen tog Djurgården tre poäng igen när laget vann hemma mot Malmö med 2-1 (1-0, 1-0, 0-1). Det spelade ingen roll att Alexander Urboms drömmål dömdes bort och att gästerna fick chansen att reducera efter en ytterst tveksam utvisning. Djurgården stod upp mot rubbet denna kväll.

Senast Djurgården mötte Malmö var det i ett dubbelmöte. Då lyckades skåningarna två kvällar i rad med ett smart defensivt spel få stopp på Djurgården. Den här gången lyckades de inte. Djurgården var överlag det bättre laget men under perioder i matchen sviktade spel. Tur då att laget fick ta ledningen i matchen och att, den i övrigt storspelande, målvakten Oscar Alsenfelt bjöd på ett mål.

Bemström gav DIF ledningen

Spelmässigt tippade den första perioden över både spelmässigt och målmässigt till Djurgårdens fördel. Hemmalaget i sitt sökande efter form och vinster skapade ett flertal målchanser som gästernas målvakt Oscar Alsenfeltstod i vägen. I spel med lika många spelare på isen hade backen Alexander Urbom tre avslut mot mål. Jesper Pettersson, Axel Jonsson Fjällby och Jakob Lilja hotade också men utan att lyckas.

Malmös bästa möjlighet hade Emil Sylvegård men hans avslut träffade övre delen av ribban. Djurgårdens målvakt Robin Jensen fick en lugn första tredjedel av matchen och han stoppade Malmös sex skott som träffade mål. Han fick desto mer att göra senare i matchen.

Ett mål tillkom i den första perioden och det var hemmalaget som gjorde det. Efter ett räknefel hos Malmö, efter 7.15, fick Djurgården ett numerärt överläge. 42 sekunder senare gjorde Emil Bemström 1-0. Hur det gick till? Precis som vanligt. Ni vet skott från den där positionen i tekningscirkeln till höger om målvakten.

Scenförändring i matchen

Malmö kom ut som ett nytt lag till den andra perioden – eller om det var Djurgården som gjorde det. Publiken på Hovet, 5508 till antalet, fick se en scenförändring. Malmö fick hur som helst tillbringa mycket tid i anfallszonen och de kom närmare och närmare Robin Jensen i målet. Djurgården spelade slarvigt i egen zon och Malmö fick flera långa anfall. DIF-målvakten stod emot trycket och när han hade blockerat pucken efter 5.43 valde Robert Ohlsson att ta time out. Då hade Malmö skjutit elva skott, varav sex hade träffat mål, samtidigt som Djurgården hade haft noll avslut. En gång under den jobbiga inledningen passerade pucken Robin Jensen men då rensade Jesper Pettersson bort pucken några decimeter från mållinjen.

Efter den 30 sekunder långa pausen tog sig Djurgården för första gången i den andra perioden in i anfallszonen men laget var snabbt tillbaka nere hos Robin Jensen igen eftersom Jonathan Davidsson visade ut för en armbågstackling. Djurgården klarade av det numerära underläget och efter det jämnade matchbilden ut sig.

Dick Axelsson hade ett ypperligt läge att göra 2-0 men han sköt utanför i öppet läge efter en fin framspelning från Mattias Guter, som gjorde sin första match efter återkomsten till Djurgården.

Djurgården hade en möjlighet i numerärt överläge i den andra perioden men den chansen tog laget inte tillvara på. Med en minut kvar av perioden fick laget stället en puck till skänks av Oscar Alsenfelt när Niclas Bergfors, efter att ha fintat skott på högerkanten i offensiv zon, skickade iväg en ispuck mot mål. Alsenfelt var inte alls med och pucken smet in vid hans främre stolpe. Ett oerhört psykologiskt viktigt mål för Djurgården vars spel haltade en aning i denna mittperiod.

Djurgården höll undan

Med en tvåmålsledning i ryggen spelade Djurgården bra i början av den tredje perioden och ytterligare mål hängde i luften. Efter 3:02 trodde alla att 3-0 var ett faktum när Alexander Urboms slagskott, modell jättehårt, rakt upp i nättaket överlistade Oscar Alsenfelt. Det underbara målet hade kunnat säkra segern för Djurgården men efter en titt på Hovets lilla storbildsskärm dömdes målet bort. Gästerna hade protesterat och domarna tittade på reprisen och kunde räkna till sex djurgårdsutespelare på isen. Snöpligt för Alexander Urbom och surt för Djurgården som efter ett sånt drömmål fick jobba vidare med spel i numerärt underläge i stället. Det klarade laget galant.

Efter utvisningen fortsatte Djurgården att skapa bra lägen. Jonathan Davidsson missade pucken i bra skottläge, Linus Hultström och Jabob Lilja hade bra möjligheter liksom Axel Jonsson-Fjällby och Dick Axelsson. Djurgården hade en mycket bra period runt mitten av slutperioden men Malmös målvakt hade en bra dag på jobbet.

I slutet av perioden gjorde Malmö ett rejält försök att få in en reducering. Robin Jensen spelade bra och kundet freda målet från påhälsning. Det höll sånär hela vägen fram. När Olle Alsing visade ut för en fasthållning efter något som påminde om en filmning från Malmö-spelaren fick Jensen till sist kapitulera. Max Görtz sköt in 2-1 efter 16:19.

Målet såg ut att skapa viss ängslighet i Djurgården spel och flera gånger satte sig spelarna i Robin Jensen knä. Närmast mål var Malmö med 20 sekunder kvar men Robin Jensen drog då pucken till sig när han låg på rygg omringad av spelare.

Djurgården höll undan och tog en både välförtjänt och efterlängtad seger. Laget har fortsatt häng på topplagen och kan till på lördag, när laget möter Linköping borta, bygga vidare på dagens trepoängare.