24 frågor till Andrea Dalen
Publicerad: 2019-11-19
Dam
Lär känna våra spelare på djupet! Vi har ställt 24 frågor, både personliga och hockeyrelaterade, till Andrea Dalen. Visste du till exempel att hon kan vara väldigt envis, och att hon nu sörjer sin farfars bortgång.

Vi inleder med en fråga från Josefine Holmgren: Du ska enligt henne vara en klippa i köket – när bjuder du henne på middag?
– Svårt att säga eftersom vi har så rörligt schema, men nu har hon en stående inbjudan. Så vi får ta en spontan middag när tillfälle dyker upp.
Varför spelar du i tröjnummer 10?
– Bra fråga. Ingen särskild orsak, annat än att jag har haft 10 lite från och till i både hockey och fotboll då jag tyckte det var ett coolt nummer när jag var liten. Många har ju nummer efter sina idoler. Jag har i stället valt idoler som haft nummer 10, i alla fall som barn.
Vem är du i omklädningsrummet?
– Energifylld, positiv, ledare och seriös.
Vad är det bästa med att spela i Djurgården?
– Att få vara del av något som är mycket större än jag själv. Sen tycker jag våra tröjor och färger är väldigt snygga, så det är ju en bonus.
Vad är din främsta styrka på isen?
– Att kunna leda laget, avgöra svåra matcher och spela stabilt både framåt och bakåt. Samt att lyckas vara en spelare som gör mycket mål om kemin med de jag spelar med är bra.
Vilket motståndarlag besegrar du helst?
– Som alla vet; AIK är ett måste. Jag slår också gärna Linköping eftersom jag har spelat där, samt det laget som leder ligan. Alltid kul att vinna mot de bästa.
Vilka ritualer har du innan match?
– Jag har inga ritualer jag måste göra. Oftast har jag samma rutin från att jag kommer till hallen till pucken släpps. Då vet jag att allt är som det ska och jag kan fokusera på att prestera.
Vad är den bästa uppladdningen innan match?
– Upp på morgonen och komma i gång med lite träning och få i gång kroppen. Sedan gärna en fika (god kaffe på stan) och 30 minuter vila i sängen hemma. Annars gillar jag bara att vara på hallen i tid och inte stressa.
Vilken idrott hade du sysslat med om du inte spelade hockey?
– Fotboll. Annars är jag väldigt glad i att spela golf samt att åka skidor så klart (eftersom som alla från Norge är född med skidor på benen).
Vad är din bästa hockeyupplevelse?
– Mina fyra år på college i USA.
Om du fick förändra något inom hockeyn, vad är det första du skulle göra?
– I SDHL skulle det vara att använda sig av videobedömning samt någon som styr statistik från matcherna så allt stämmer.
Vad gör du en ledig dag utanför rinken?
– Hänger med kompisar och fikar, fixar saker man inte hinner med annars, och tar det lugnt helt enkelt.
Berätta något om dig som ingen vet!
– Om det är något jag inte skulle gå med på att ta bort helt från mitt liv är det chockad och Pepsi Max. Allt annat klarar jag mig fint utan.
Vem i laget kastar du in i köket för att laga middag till dig?
– Karoline Pedersen. Så kan hon laga lite norsk julmat till mig nu eftersom december är på ingång.
Vad är ditt bästa personlighetsdrag?
– Att jag oftast är väldigt glad och att jag skulle göra nästan vad som helst för mina närmaste.
…och ditt sämsta?
– Tar på mig för många saker och ibland är jag ganska envis.
Berätta om ett särskilt minnesvärt ögonblick i ditt liv?
– Oj, jag har många minnesvärda ögonblick, så jag kan tyvärr inte välja vilka som jag tycker bäst om. Men SM guldet var ju något som i detta forum skulle passa väldigt bra att ta upp. Jag minns väldigt väl då vi spelade semifinal mot Linköping. De hade vunnit mot oss och lyckats kvittera till 1–1 i matcher i bäst av tre.
– Vi fick samtidigt veta att HV71 precis hade tagit sig till final efter två raka vinster mot Luleå. När vi hörde det efter matchen var det som om vi redan hade glömt bort förlusten mot Linköping och visste att om vi lyckades vinna sista och ta oss till final så var guldet vårt. Så blev det också, så det var rätt häftigt det ögonblicket. När vi som lag efter en förlust i semifinal tillsammans vände och skapade en så stor tro på att detta klarar vi – och sedan lyckas.
Förutom Hovet, vilken är din favoritplats i Stockholm?
– Olika caféer. Kan särskilt nämna Mellqvist och Cafe Fix som två favoriter.
Du är född och uppväxt i Norge och förutom höga priser – vad har Norge som inte Sverige har?
– Skulle säga att naturen med fjäll och vatten är lite häftigare i Norge än i Sverige.
Vilken film såg du senast?
– The other woman.
När grät du senast – och varför?
– För två veckor sedan, då min farfar gick bort.
Vad betydde din farfar för dig?
– Mycket. Han har stöttat mig genom hela uppväxten och funnits där för mig. Vi stod varandra nära och har varit i väg på resor ihop.
Vad gör du om tio år?
– Då äger jag mitt eget företag, är involverad inom hockey/idrott och förhoppningsvis har jag startat min egen lilla familj.
Vilken fråga vill du skicka vidare till Josefine Jakobsen?
– Har du några bra kontakter som kan lära oss att bli barista-experter, så vi kan ta vår fika till nya höjder?

Djurgården Hockey