Seger för Skellefteå i semifinal 2
Publicerad: 2018-04-05
Nyhet
Djurgården fick se sig besegrade även i den andra semifinalen, som spelades på bortais, mot Skellefteå. Hemmalaget vann med 6-1 (0-0, 1-0, 5-1) efter det att matchen runnit iväg resultatmässigt rejält i slutet av den tredje perioden.

Mållös förstaperiod

Trots bortaplan var det Djurgården som direkt tog tag i spelet. Gång på gång, byte efter byte, jobbade sig laget fast i anfallszonen. Forwards som jobbade hårt och backar som vågade stå upp på den blåa linjen. Skellefteå hade inte mycket till spel att svara med utan försökte sig på att ta sig in på Djurgårdens planhalva med långa passningar mot forwards med fart.

Målchansmässigt skapade Djurgården inte mycket utan de allra flesta skotten kom från tacksamma lägen för målvakten Joni Ortio.

Skottstatistiken i den första perioden blev 11-6 i Djurgårdens favör men periodens allra bästa målchanser räknades inte med där. Den första farliga chansen hade Joakim Lindström när Skellefteå utnyttjade slarv från Djurgårdens backar. Pucken studsade till Lindström i öppet läge framför Adam Reideborn men skottet gick utanför.

Närmast att göra mål för Djurgården var Markus Ljungh. Med bra fart centralt i mittzonen fick han en fin passning från Patrik Lundh. DIF-centern kom in i zonen med bra fart och avlossade ett dragskott som prickade Ortios vänstra stolpe för att sedan studsa ut bakom målvakten.

I periodens sista minut hade Skellefteå ett av få långa anfall. Det höll sånär på att resultera i mål men Johan Alms avslut i periodens allra sista tiondelar träffade Adam Reideborns högra stolpe. Det var rörigt runt DIF-målet vid den situationen att signalen  för periodvila ljöd då kändes befriande.

Tuff inledning i andra perioden

Tidigt i den andra perioden skapade Patrik Lundh ett ypperligt läge att ge Djurgården ledningen. Han stal pucken vid sargen strax innanför defensiv blå och åkte sig sedan fri. Avslutet avstyrde Ortio. Efter den fina möjligheten väntade en väldigt jobbig period i matchen för Djurgården. Skellefteå gick framåt med allt och skapade rejäl oreda i Djurgårdens försvarsspel. Djurgårdsspelarna hade stora problem att hänga. De högkvalificerade målchanserna radades upp. Johan Alm trängde sig in framför mål och tog avslut men Reideborn räddade. Sebastian Ohlsson sköt i ribban ur snäv vinkel från vänster. Förutom målchanserna trycktes Djurgården ned rejält i försvarszonen och när spelet blåstes av efter 3.20 tog djurgårdstränaren Robert Ohlsson tidig time out.

Efter att ha samlat styrkorna, hämtat andan och pratat lite taktik skulle Djurgården försöka lyfta upp spelet. Det gick inte alls till en början. Joakim Lindström sköt i stolpen 20 sekunder senare och sedan  fortsatte matchen med långa spelsekvenser i Djurgårdens zon. Sällan har det varit så långt till eget bås som då. Hemmalaget skapade ytterligare några bra chanser och Adam Pettersson sköt, via Adam Reideborns axel, över. Trycket höll på länge men lagom till att halva matchen hade spelats fick Djurgården äntligen lite andrum igen och även viss kontroll på sitt spel. Linus Johansson hade en bra möjlighet när han, direkt från avbytarbåset, spelades fri.

Matchen böljade lite mer fram och tillbaka vid den här tidpunkten och lagen bytte anfall med varandra. Jesper Olofsson kom fri när han fångade upp en lurig studspuck som inte William Lagesson fick ordning på. Reideborn räddade med klubban.

Efter 10.08 åkte Jimmie Ericsson ut för hakning trots protester efter avblåsningen. Ett numerärt överläge för Djurgården och en fin möjlighet att göra mål och ta kommandot om matchen. Efter lite smånätt fyndigt spel fick Patrik Lundh ett bra läge men Joni Ortio räddade igen. Djurgården hade möjligheter men spetsen i avsluten saknades.

När Skellefteå lyckades få pucken ur egen zon gick det illa för Djurgården. Sebastian Ohlsson och Andreas Vingerli skapade först en målchans när de vann pucken nere i Djurgårdens sarghörn. Inget mål den gången men när de stod för ännu en puckstöld vid Djurgårdens offensiva blå linje fick duon utdelning. Sebastian Ohlsson åkte sig fri och satte ledningsmålet högt på Adam Reideborns plocksida. Klockan stannade på 11.09. Det insläppta målet var förövrigt Djurgårdens första i numerärt överläge den här säsongen.

Andra halvan av andra perioden var spelmässigt jämn. Djurgårdens spel påminde mer om det laget visade upp i den första perioden men något mål framåt blev det inte.

Blytung avslutning

Minuten in i den tredje och, i den här matchen, sista perioden hade Henrik Eriksson ett av många avslut från kanten som Joni Ortio kunde stoppa. Spelmässigt inledde laget bra och spelet påminde om det som visades upp i den första perioden där anfallen var längre.

När Djurgården inte kunde åstadkomma en kvittering passade Skellefteå på att sticka upp. Henrik Hetta satte 2-0 efter 4.58 när pucken tog sig över Adam Reideborn högeraxel. Pucken såg ut att ändra riktning på Tom Nilsson arm innan den träffade ribban och gick in i mål.

Efter målet försökte Djurgården gå mer framåt i matchen för att få till en reduvcering. Lukas Vejdemo tog sig igenom på egen han men utan att göra mål. Markus Ljungh hade ett läge från sidan men det avslutet hade samma framgång som de andra avsluten som togs från kanten. Det vill säga ingen framgång alls.

Skellefteå, som av förklarliga skäl spelade mer på sin ledning nu hade ett och annat långt anfall där Djurgården var satta under press. Sebastian Ohlsson hade en bra möjlighet men då räddade Adam Reideborn med stöten.

Hemmalaget fick sin chans att punktera matchen när Jonathan Davidsson blev utvisade för tripping. Det numerära överläget inleddes med att Patrik Lundh kunde spräcka målnolla framåt när han kontrade in 2-1. Avslutet högt på Ortios klubbsida efter 13.27. Hoppet och glädjen spel kortvarig. Oscar Möller rakade in en målvaktsretur i samma numerära överläge och hemmalaget hade på nytt två mål att spela på.

Djurgården gav inte upp och en reducering var mycket nära när Linus Hultström träffade stolpen med ett skott från blå linje. Efter stolpskottet var dock matchen över. I efterföljande spelvändning gjorde Sebastian Ohlsson 4-1, tid 15.43, och efter det rann siffrorna iväg. 5-1 gjordes av Pär Lindholm i tom målbur efter 16.24 och bara sekunder senare gjorde Bud Holloway 6-1.

Skellefteå har nu 2-0 i matcher inför nästa match som spelas på Hovet nu på lördag. En oerhört viktig match för Djurgården att vinna. Nedsläpp 15.15. Då hörs vi!