Robban om spelet på bortaplan
Publicerad: 2020-02-28
Herr
Rekordbra hemma, men långt ifrån lika bra utanför Stockholm. Efter 1–7-smällen mot HV71 förklarar Robert Ohlsson vad som brister i bortaspelet och varför vi har fyra raka bortaförluster. – Vi måste hitta vår självbild, säger coachen.

Bortamatchen mot HV71 blev ingen rolig historia.
Det var den fjärde raka förlusten utanför Stockholm och gör att vi har 4–20 i målskillnad på de fyra förlustmatcherna.
Efter 1–7-förlusten var Robert Ohlsson rejält upprörd och var tydlig med laget hur han kände.
– Efter sådana förluster är jag en ärlig ledare. Jag säger att vi skämt ut oss och vikit ner oss. Jag är ärlig och säger att den här prestationen vill jag inte vara med om igen, berättar Robban, och har naturligtvis en förklaring till varför inte bortaspelet fungerar just nu.
– Vi är ett framgångsrikt lag när vi har en självbild av att jobba hårt. När vi sätter det hårda jobbet främst. När vi åker skridskor med allt vi har. När vi går in i närkamper med allt vi har. Men när vi glömmer bort det är vi ett högst mediokert lag och det var det laget vi såg senast.
Ohlsson säger också att det finns en lösning, att det går att vända på den dystra bortatrenden, men att det handlar om att vi blir för känslostyrda.
– Det finns i den här gruppen. Men någonstans blir vi för höga när vi vinner hemmamatcherna, och för låga när vi förlorar bortamatcherna. Det måste finnas ett mellanting, inte vara så känslostyrda. Så jävla bra är vi inte alltid hemma, så jävla dåliga är vi inte alltid på bortaplan. Det gäller att hitta balansen och självbilden.
Hur, rent konkret, ska det lösas?
– Man blir bra när man sätter gruppens identitet. Vad är vi för typ av lag? Vad ger oss framgång? När alla förstår det fullt ut, och underkastar sig det, då är vi ett bra lag. Då är det inga problem. När vi går ifrån det så fungerar det inte alls.
– Vi måste hitta framgångsformeln, Identiteten. Är vi en grupp människor som vill spela hockey i kostym? Då måste man vara bra mycket bättre än motståndaren. Vill vi ha blåstället på och jobba hårt? Då har vi chansen i alla matcher. Den här gruppen har chansen att vinna alla matcher, både hemma och borta, bara om vi är beredda att jobba.
Utöver det mentala – vad behöver bli bättre i spelet på isen?
– Första målet är alltid viktigt, och att vara noga med alla detaljer, både i fem mot fem, fem mot fyra och fyra mot fem. Just nu vi vinner inte närkamperna, styr inte matchbilden på samma sätt. Vi är är mer passivt och går inte in fullt i närkamper och hamnar på mellanhand. Sedan är vi också omständiga med pucken och försöker spela för fint, i stället för spela i djupled och respektera spelet, avslutar Ohlsson.
Men nu är det dags för hemmamatch igen, där vi nyligen har slagit klubbrekordet med 13 raka segrar, och nu kommer tabelljumbon Oskarshamn på besök.
Här nedan är förutsättningarna inför matchen.

MATCHINFORMATION:
Djurgården–Oskarshamn
Nedsläpp: 15:15.
Arena: Hovet.
TV: C More Live 2.

NOTERBART
– Trots 1–7 mot HV71 senast vann vi skotten. Vi har nu skjutit flest skott på mål av samtliga lag i serien. Oskarshamn har skjutit näst minst. Däremot är Oskarshamn det laget som skjutit minst skott utanför.
– Vi ligger sjua i tabellen över gjorda mål. Totalt 120 mål framåt, samtidigt som Oskarshamn har gjort minst antal mål (95) i serien.
– Vi har inte fått i gång vårt powerplay på sistone. Vi är tia i den ligan, men Oskarshamn är dock sist även där.
– Linus Hultström har skjutit flest skott på mål i ligan. Totalt 143 avlossade skott på mål på 46 matcher.
– Hultström är också, tillsammans med Patrik Berglund, vår poängbäst spelare med 27 poäng. Oskarshamns bäste poänggörare är Tyler Kelleher med 26 poäng.

TIDIGARE MÖTEN
Den här säsongen
21/9 Oskarshamn–Djurgården 3–2
26/10 Djurgården–Oskarshamn 3–2 sd
4/1 Oskarshamn–Djurgården 2–4
Säsongen 2013/14
Oskarshamn–Djurgården 2–3 sd
Djurgården–Oskarshamn 3–0
Oskarshamn–Djurgården 4–3
Djurgården–Oskarshamn 7–2
Säsongen 2012/13
Oskarshamn–Djurgården 2–4 (kval till SHL)
Djurgården–Oskarshamn 6–3 (kval till SHL)
Oskarshamn–Djurgården 3–4
Djurgården–Oskarshamn 4–0
Oskarshamn–Djurgården 0–1
Djurgården–Oskarshamn 2–3

Djurgården Hockey