Fagervall: "Matchen mot Brynäs är en bra vägvisare"
Publicerad: 2022-03-01
Tränarens ord
Djurgården gör idag resan norrut, med uppdraget att spela med sig en vinst hem till huvudstaden. Joakim Fagervall ser tillbaka på en stark försvarsmässig insats i lördags och kräver nu samma disciplin i den heta bortamatchen mot Luleå.

– Det krävs ett bra försvarsspel och att vi spelar matchen i 60 minuter. Det låter som en jätteklyscha, men det är otroligt viktigt. Jag tycker att vi gör exakt det när vi möter Brynäs, och vi ska fortsätta exakt där. Den matchen är en bra vägvisare, säger tränaren.

Joakim Fagervall summerar en lördag där Djurgården reste sig på flera olika vis. Prestationen och vinsten borta mot Brynäs, en match som slutade 2-0, innehöll många delar som tränarteamet menar saknades i torsdagens förlust mot Malmö. Cameron Schilling och Marcus Sörensen gjorde målen, men det var defensiven som var vägvinnande för Stockholms stolthet.

– Vi gick från en riktigt blek insats till en jäkligt stark defensiv prestation. Och inte bara för att vi håller nollan, utan vi håller nollan för att vi spelar matchen i 60 minuter. Försvarsspelet behöver vara i fokus, menar Fagervall.

Spolar vi tillbaka bandet ett par veckor vann vi en riktigt svängig hemmafight mot Luleå med 5-4. Vad kan vi ta med oss därifrån, eller saknar den matchen betydelse nu?

– Jag tycker att vi kan ta med oss väldigt mycket, men också plocka bort en hel del. Det var några onödiga beslut vad gällde utvisningar som blev kostsamma, konstaterar "Jocke".

"Vi måste förbereda oss för alla de här fyra matcherna"

Under tisdagsförmiddagen satte sig Djurgården på planet för att lyfta norrut. Ikväll kliver DIF ut på isen i Luleå för en laddad rivalmatch. Disciplinen kommer att bli en nyckel menar Joakim Fagervall, som vill se sitt lag agera smart för att skapa möjligheter till vinst.

– Sen får det absolut inte skapas en försiktighet. Vi kan inte åka runt och vara rädda för utvisningar. Det är en jävla skillnad på det och att gå för fullt i alla närkamper, men samtidigt undvika att spela med klubban för mycket och för riskabelt, poängterar tränaren.

{!A}

Matchen blir Djurgårdens 43:e för säsongen, med en formkurva som efter nyår pekar uppåt. Stockholms stolthet kommer att ställa upp för spel med Emil Berglund tillbaka - men utan trion Dick Axelsson, Jonathan Lekkerimäki och Alexander Salak som samtliga är sjuka.

SHL 2021/2022 går in i sin slutfas och en mycket viktig period väntar. Den spelvecka som nu inleds blir extra intensiv för Djurgården med fyra matcher på sex dagar, och det handlar om att ta en match i taget.

– Så är det, men det är också viktigt att förbereda sig för fyra matcher och för veckan som helhet. Det är inte vanligt att spela fyra matcher och du kan inte förbereda dig kroppsligt, sömnmässigt, träningsmässigt och vilomässigt för en normal vecka. Då kommer du bara klara av att spela två matcher, förklarar "Jocke" och fortsätter;

– Vi måste utanför isen förbereda oss för alla de här fyra matcherna. Sen väl därinne på isen är det avgörande att det är den här enskilda matchen som är viktig för tillfället, inte att vi tänker längre fram än så.

Hannes Feldin
Huvudpartners