Jämn match slutade med en poäng till DIF
Publicerad: 2016-12-03

Matchen ikväll var händelserik och med mycket kokande känslor på isen. Robert Ohlsson summerade matchen efteråt med mycket kamp och känslan av slutspelshockey. Båda lagen drabbades av många utvisningar och det blev en kamp som skulle avgöras i förlängning. Där gick två poäng till FBK men för sjunde matchen i rad har Djurgården plockat minst en poäng. 

Det var skakiga inledningsminuter i kvällens match mot Färjestad. Hemmalaget kom ut med mycket energi och kunde därför etablera spel i Djurgårdszonen. När Daniel Brodin fick sätta sig utvisad kopplade de också grepp om matchen. DIF inledde det numerära underläget starkt och skickade ut pucken ur zonen, men precis när FBK ställt upp sköt Magnus Nygren ett skott från blå som blev otagbart för Mikael Tellqvist.

Efter målet hämtade sig DIF och började komma in i matchtempot. Det var en tuff match med flera närkamper och hett spel. Färjestad fortsatte att ha ett övertag i matchen och gjorde det svårt för Djurgården att komma upp i anfall. Därför kom utvisningen på Alexander Johansson mycket lägligt och DIF fick ställa upp i Powerplay. Mer än så behövdes det inte, Daniel Brodin såg till att kvittera i öppet mål. När Lars Haugen släppte retur på Markus Ljunghs skott stod Brodin där och kunde i lugn och ro lägga in 1-1 till Djurgården.

Det var mycket känslor i matchen och efter målet av Brodin, blev målgöraren inknuffad i målet och Brodin svarade upp. De två busarna blev snart delade på och fick sätta sig utvisade, men med en extra tvåa på Brodin. Ännu ett numerärt underläge alltså men trots att FBK laddade bössan kunde Tellqvist och hans försvar hålla tätt. Djurgården avslutade perioden med fullt manskap på isen och pressen förflyttades till FBK-zonen. Där satte Lukas Vejdemo in en hård tackling på Johan Ryno som blev liggande, spelet blåstes av och genast var det tjafsigt på isen. Inget som resulterade i något utan perioden kunde gå till vila med 1-1 på tavlan. Skotten slutade 11-7 men med jämna tekningssiffror 9-9.

"Jätteskönt att äntligen få göra mål i powerplay och jag ska vara därinne och styra. Idag blev mål, skönt", sa målgöraren Daniel Brodin till C more.

Händelserik period utan mål

Till den andra perioden hade Djurgården tankat i sig en stor dos energi och det var istället FBK som pressades ner. Det gick ett sus genom läktaren när Djurgården testade sin offensiv mot Lars Haugen eftersom pucken var nära att trilla in flera gånger. Färjestad hämtade sig i matchen och de kunde etablera spel runt Tellqvist. Där stannade de kvar länge och DIF fick det svårt att komma ur deras grepp.

I den andra perioden lugnade närkamperna ner sig och det var inte lika grinigt på isen. Istället tog sig lagen närmre mål och det blev två mycket röriga situationer framför både Tellqvist och Haugen. Något mål blev det ingen av gångerna utan domarna blåste av när pucken tillslut var blockerad.

Djurgården drog senare på sig en utvisning genom Emil Johansson, men försvaret spelade smart och höll FBK borta. Precis innan DIF blev fulltaliga testade hemmalaget ett skott och efter blockeringen drog känslorna upp igen. FBK var griniga och efter varje avblåsning försökte de starta bråk. Efter ytterligare en blockering från Tellan var det igång och nya utvisningar följde. Två utvisningar på Färjestad och en på Djurgården resulterade i ett powerplay för DIF. Pucken var länge i rullning runt Haugen men något mål blev det inte.

Efter att slutsignalen ljudit släppte Ville Varakas och Andreas Jämtin ut sina känslor och rök ihop. Det skapade småtjafs mellan lagen men det var bara mellan Varakas och Jämtin det bröt ut på riktigt. Bråket ledde till utvisning på Jämtin och DIF skulle få inleda tredje perioden i numerärt överläge.

Heta känslor men fortsatt mållöst

Trots ett högt tryck från Djurgården redan efter tekning ville det sig inte, DIF kom inte till de avgörande lägena trots att pucken gick het mellan klubborna. När FBK kom upp i en kontring blev det snabbt riktigt farligt, men Tellqvist var med på noterna och pucken gick i nätet, fast på utsidan.

Långa anfall bytte ut varandra och det var hög press åt båda hållen. Färjestad kunde komma något närmre mål och därför blev Tellan extra viktig för att ge trygghet bakåt. Det fortsatte att vara grinigt på isen och FBK var på Djurgården som illrar. I varje närkamp och i varje sekund med pucken var de som klister och störde Djurgårdsspelarna. Efter en tung tackling precis framför Färjestadbänken renderade deras känslor i en utvisning för abuse of officials. Trycket var högt mot mål men efter att Färjestad lyckats få ut pucken ur zon blev det svårt för Djurgården att komma tillbaka.

Karlstadslaget kom närmre och närmre mål med pucken och trots att de fick möjlighet i öppna mål stod målen 1-1 kvar. Energin var uppe i taket och det syntes tydligt att det var två lag som jagade vinst och tre poäng. Pucken var farligt nära att hamna i Djurgårdsmålet flera gånger om och FBK hade etsat sig fast i Djurgårdszonen. Men matchen skulle inte avgöras på ordinarie tid utan för tredje matchen i rad togs den vidare till förlängning.

Förlängningen var något jämnare och spelet var fördelat över hela isen. Tellan stod emot frilägen och press, utespelarna testade med luriga varianter mot mål. När FBK kom upp i ett två mot ett läge kunde de pricka pucken i mål och extra poängen stannade i Karlstad. Nämnvärt är dock att Djurgården nu tagit poäng i sju matcher i rad.

Céline Kristiansson