Målshow sänkte Brynäs
Publicerad: 2018-01-18
Matchrapport
Inför närmare 8000 åskådare tog Djurgården en komfortabel 5-1-seger (2-0, 1-0, 2-1) hemma mot Brynäs. Hemmalaget var bättre över hela isen och den största dramatiken denna kväll utspelade sig dessvärre på läktaren.

Efter en avvaktande inledning av matchen tog Djurgården tag i taktpinnen rejält. Hemmalaget var starkare över hela isen, vann nästan alla närkamper och när Adam Reideborn spelade bra blev matchen aldrig spännande. Det var klasskillnad på Hovet. Patrik Lundh visade vägen i den första perioden med två mål. Marcus Davidsson följde upp även han med två mål innan Jesper Pettersson satte punkt för målskyttet i slutet av matchen.

Mål och time-out ändrade matchbilden efter dramatik på läktaren Matchens första tredjedel mellan Djurgården och gästande Brynäs inleddes trevande. Det var låg intensitet på isen och få målchanser. När första skottet avlossades mot mål hade matchen pågått i exakt tre minuter. Ett skott från Kevin Clark som Adam Reideborn, 26 år i dag, utan problem fångade med hjälp av stöt och plock. Niclas Bergfors hade Djurgårdens första avslut nära minuten senare men Brynäs målvakt Linus Fernström styrde undan pucken relativt enkelt.

I den sjunde minuten bytte lagen chanser med varandra. Först lyckades Marcus Davidsson med hjälp av sin klubba avstyra ett bra öppet läge för Brynäs. Djurgården vände direkt spelet och Axel Jonsson Fjällby, första matchen efter Junior-VM, satte fart längs med högerkanten. En överlämning till Marcus Ljungh som följde upp med en passning rakt in i banan centralt till David Bernhardt som var ytterst nära att ge Djurgården ledningen. Matchen dittills två bästa målchanser.

Om ovanstående stycke lät dramatiskt var det ingenting mot det som utspelade sig på läktaren samtidigt. Där pågick hjärt- och lungräddning och en person kämpade för sitt liv. Matchen avbröts, och spelarna lämnade isen, under räddningspersonalens heroiska jobb på 25:e raden på Hovets branta läktare. Personen bars ut från läktaren med hjälp av bår för vidare transport med ambulans till sjukhus. Stämningen på Hovet var dämpad men innan matchen återupptogs kom ett positivt besked. Personen mådde efter omständigheterna bra.

Direkt när matchen återupptogs var Djurgården nära att ta ledningen. Mikael Ahlén kom fri med Linus Fernström men målvakten lyckades stoppa pucken med klubban när DIF-forwarden hade rundat honom för att lägga pucken i öppet mål. Nästa möjlighet hade Brynäs, Före detta DIF-bekantingen Jussi Ikonen, placerad mitt framför mål, fick en smörpassning mitt på bladet. Skottet mitt i magen på Adam Reideborn som täckte målet bra. Passningen till Ikonen var en rejäl bjudning från en DIF-spelare och om uttrycket indianare kan användas är det vid en sån passning.

Något direkt fysiskt spel att tala om var det inte i den första perioden och matchen var snäll. Matchens första regelöverträdelse var för många spelare på isen. Lagstraff för Brynäs. Det numerära överläget resulterade nästan direkt i ett mål. Brynäs kontrade efter tekningen när pucken studsade lurigt på den blå linjen. Målet kom i stället några sekunder senare. Djurgården tog upp pucken i anfallszonen och satte upp ett power play. Gustav Possler skymde, Patrik Lundh sköt. 1-0 efter 13.10.

Att ett mål kan ändra en matchbild är ett känt. Lika känt är att en time-out också kan göra det. Första avblåsningen efter målet viftade Robert Ohlsson för time-out. Uppenbarligen inte nöjd med de bjudningar Brynäs hade fått. Efter mål och time-out blev det rejäl fart på Djurgården. De sista fem minuterna av perioden var det spel mot ett mål. Patrik Lundh gjorde sitt andra mål för kvällen när han med en dragning till backhand petade in pucken mellan benen på Fernström. Två snabba långa passningar av Wiiliam Lagesson och Axel Jonsson-Fjällby skapade friläget.

Bud på fler mål var det i slutet av perioden men trots ett välspelat power play där viss skärpa saknades och ytterligare ett bra läge för Patrik Lundh gick Djurgården till ledning med ”bara” 2-0.

Klasskillnad
När periodvilan var över och pucken släpptes igen fortsatte matchen där den slutade i den första perioden. Djurgården var fortsatt hetare än Brynäs över hela isen och målchanser skapades per omgående men Linus Fernström fredade sitt mål från ytterligare påhälsning. Mitt i djurgårdspressen tog Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist tag i bitarna. Som föredöme och ledargestalt i Brynäs gjorde han ett försök att få igång laget genom att försöka filma till sig en utvisning. Ett osportsligt försök som tack och lov lurade varken Linus Öhlund eller Mikael Nord som dömde matchen.

Brynäs skulle få sitt numerära överläge till slut. Efter att Djurgården skjutit två skott på Linus Fernströms mask samt kommit till ett par till bra avslut åkte Gustav Possler ut för knätackling (som på reprisen visade sig vara en höfttackling). Med en man mer på isen kom faktiskt Brynäs över mittlinjen och in i Djurgårdens försvarszon. Brynäs var sånär på väg att komma in i matchen också men både Jonathan Granströms och Aaron Palushajs avslut träffade målramen. Det andra stolpskottet kom när Djurgården var två spelare färre på isen. Jesper Pettersson satt i samma bås som Gustav Possler efter att ha rensat upp pucken på läktaren. Även Djurgården var nära att göra mål i Brynäs numerära underläge men Lukas Vejdemo och Gustav Possler, nyss inkommen från utvisningsbåset, såg inte ut att ha tränat två-mot-en tillsammans särskilt många gånger. När Jesper Pettersson stod på utvisningsbåsets tröskel beredd att hoppa in sköt Marcus Davidsson 3-0 till Djurgården. Passningen från brorsan Jonathan. Skottet, ett klassiskt dragskott, smet in under Linus Fernströms högerarm. Ett billigt mål som gjorde efter 16:28. Niclas Bergfors blev utvisad för hakning några minuter senare och Brynäs fick en ny chans att reducera. Det gick inte alls och Djurgården tog över spelet helt under det numerära underläget.

I periodens slutsekunder var Brynäs nära reducering igen men efter en tilltrasslad situation blockerade Adan Reideborn pucken med 2,8 sekunder kvar att spela. En viktig räddning för fortsättningen av matchen.

Djurgården spelade klart matche
Den sista perioden blev inte en transportsträcka men den blev förhållandevis odramatisk. Djurgården slog inte av på tempot och de spelade verkligen klart matchen trots den till synes klara ledningen. Hemmalaget var betydligt piggare än gästerna Brynäs som verkade ha tunga, trötta, tröga ben. Djurgården var först in- och starkast i närkamperna och fortsatte följaktligen att dominera och kontrollera matchen. Gästernas bästa möjligheter tillkom numerärt överläge men Djurgården spelade bra och höll undan bra framför eget mål. Djurgården överlägsenhet i matchen var påtaglig när de inte tillät Brynäs att komma ut ur egen zon på närmare fem minuter. Snöskottningen, även kallat Power break, gjordes först efter femton minuter i den tredje perioden och sett till matchbilden hade det räckt med att köra snöskovlarna i Brynäs zon.

Brynäs lyckades till slut ta sig upp i Djurgårdens anfallszon och det slutade inte bra. Jonathan Davidsson kontrade och droppade pucken till lillebror Marcus som, efter 14.57, kunde göra sitt andra- och lagets fjärde mål för kvällen. Ett mål som definitivt avgjorde matchen. En reducering av Juuso Ikonen kort därpå ändrade inte på det. Matchen slutade 5-1 till Djurgården efter en fin upprullning av Brynäs försvar. Bröderna Davidsson, på strålande spelhumör denna match, lurade bort fem förvirrade motståndare innan pucken droppade till backen Jesper Pettersson som glidit fram utmed den bortre långsidan. Ett fint avslut på en mycket väl genomförd match av tabelltvåan Djurgårdens IF.