Slutforceringen räckte inte hela vägen
Publicerad: 2018-10-20
DIFTV
Tredje och sista bortamatchen för den här veckan och det blev en snöplig förlust mot Färjestad. Matchen blev en nagelbitare in i slutsekunderna efter att Jakob Lilja gjort mål med 1,3 sekunder kvar. Jacob Josefsson och Emil Bemström var matchens andra målskyttar för DIF. Färjestad vann med 4-3.

Matchen inleddes med ett tidigt numerärt underläge och Färjestad fick därför en enkel biljett till ett spelövertag i matchen. Djurgården försvarade sig väl och Adam Reideborn höll tätt. Färjestad hade flera lägen i inledningen och DIF fick mestadels stå i försvar. I första anfallet hade däremot Jakob Lilja en läcker dubbelchans när han höll på att slå in sin egen retur på volley.

Det var ett tufft spel redan från start och att det skulle bli en match med kokande känslor avslöjades redan i inledningen. När Färjestad fick en ny utvisning med sig satt också pucken i målet.

Djurgården visade mycket styrka i den första perioden och inte minst genom Erik Walli-Walterholm och Tom Nilsson. Walli-Walterholm spelade med en omättlig hunger efter sina motståndare och Nilsson avväpnade enkelt FBK i deras anfall. Färjestad fick också sitta på skämsbänken men trots fina spelkombinationer av DIF skulle målvakten stänga igen i den första perioden.

Kvittering genom Josefson

Färjestad hade ett spelövertag även i den andra perioden men det såg ut att ljusna efter att pucken hamnat i kassen bakom Markus Svensson. Det var efter en rörig situation framför målet som Jonathan Davidsson kunde raka in pucken i öppet mål, men efter videogranskning dömdes målet bort på grund av att målvakten blivit störd i sitt spel.

Med Jacob Josefson i spetsen kunde han tillsammans med Daniel Brodin och Jakob Lilja riva igång ett vasst anfall. #40 blev hal som en ål och gled som på smör rakt igenom hemmaförsvaret. Djurgården hade fått fart på grillorna och började knappa in på FBK. Men det var en jämn kamp och lagen tog ut varandra bra.

Adam Reideborn stod för en fenomenal räddning och var blixtsnabb på att täcka upp ett öppet mål när en spelare stod oskyddad bredvid målvakten. Det verkade bli ett givet mål, så pass att Löfbergs arena hann börja fira målet, men pucken stoppades innan den hann över mållinjen. Därefter blev spelet svajigt åt båda håll och det blev snabba lägen till båda lagen. Först hade Daniel Brodin ett snyggt friläge och på nästa vända mot den offensiva zonen kom Jacob Josefson och Jakob Lilja i ett snyggt samarbete – men inget som skulle lura målvakten.

I slutminuterna av perioden stoppade Adam Reideborn en viktig straff och straffläggaren var ingen mindre än den forna djurgårdaren Linus Johansson. Med två minuter kvar skulle Djurgården tilldelas periodens enda numerära överläge och då skulle pucken äntligen smattra till i nätet. Ett rappt klapp-klappspel mellan Emil Bemström, Olle Alsing och kapten Josefson ledde fram till att den sistnämna kunde kvittera till 1-1.

Nagelbitare in i slutsekunderna

Djurgården inledde den tredje perioden klart bäst jämförelsevis med de två tidigare perioderna. Det blev en oerhört jämn kamp på isen och lagen tog ut varandra bra. Men efter ett längre Färjestadanfall hittade hemmalaget till en ledningspuck och DIF rev återigen igång jakten på en kvittering.

När FBK tilldelades ett nytt numerärt överläge testade hemmalaget med samma snabba klapp-klappspel som DIF spelade fram sitt mål med och då satt 3-1 för hemmalaget. Kort därefter utökades ledningen ytterligare till 4-1 efter en snöplig puck som gled långsamt in i mål. Det fina spel som laget inledde perioden med blev bara svårare att hitta i takt med att Färjestads självförtroende växte.

Det blev oerhört spännande slutminuter när Robert Ohlsson plockade ut Adam Reideborn tidigt och Djurgården spelade med sex utespelare. Pucken gick varm runt Färjestadsmålet men burväktaren var fullkomligen omutbar och DIF testade alla möjliga kombinationer för att sprätta in den. Lyckan från den tillresta Djurgårdsklacken blev total när Emil Bemström förfinade siffrorna på tavlan och dängde in 4-2. Det skulle bli spännande in på slutsekunderna och när det återstod 1,3 sekunder målade Jakob Lilja och Djurgården firade sitt tredje mål. Mer spännande än så skulle det inte bli utan slutresultatet skrevs till 4-3.

Efter matchen gav Jacob Josefson sin syn på matchen:

• Vi åker på två utvisningar tidigt och tappar momentum men studsar tillbaka i den andra perioden och får matchen lite dit vi vill. I den tredje perioden har vi tre olyckliga minuter där de gör mål. När vi gör en push i slutet, då kommer forceringen lite försent.

• Vi har en bra lagsammanhållning och bra karaktär i laget. Vi ger aldrig upp och det tycker jag kännetecknar en Djurgårdare och det kännetecknar oss som lag. Vi kör hela vägen till slutsignalen, oavsett vad resultatet visar och idag räckte det inte hela vägen. Tyvärr, men hade vi haft någon minut till, hade vi nog petat in en till. Till matchen mot Brynäs ska vi ta med oss pushen vi hade i slutet. Vi är inte nöjda med att förlora på något sätt! Vi ska ta tre poäng på Hovet och inte ligga under med 4-1 när det bara är fem minuter kvar.