Schillgards sportrapport | Januari
Publicerad: 2023-01-29
Damlag
Med januari snart till ända ger Johan Schillgard en genomgång av den senaste SDHL-månaden. Läs sportchefens tankar om resultaten, målvaktsfrågan, framgångarna på U18-VM och slutspurten av serien.

Sex matcher har spelats sedan den senaste genomgången. Resultaten på dessa matcher är fyra vinster och två knappa uddamålsförluster, hur summerar du hela den här perioden?

– En bra period där spelet börjat att sätta sig för oss och powerplay blivit ett hot. Vi har överlag fått en energikick av vinsterna, men även visat att vi kan vinna derbymatcher under press. Matcherna mot AIK och SDE är alltid något av en värdemätare, de spelar på gränsen med sitt fysiska spel. Likväl stod vi upp bra mot båda rivalerna och visade att det inte går skrämma oss!

– De två förlusterna är det inte mycket att säga om, mer än att vi mot Luleå visade att hårt arbete lönar sig då vi petade in en kvittering i slutet. I matchen innan mot HV71 låg vi under med två mål i baken, men lyckades ändå vända till seger med 3–2 under ordinarie tid. Detta visar både på moral och attityd.

Vi kommer allra närmast från tre raka vinster, där derbysegrarna över AIK med 3-0 och 6-0 sticker ut. Vad är du mest nöjd över där?

– Framförallt att vi gjorde många mål och att spelet som helhet var bra. Vi rörde oss fint och släppte pucken bra, vilket gjorde att pucktempot blev för högt för AIK. Vi släpper inga mål i baken, vilket visar även att vi så smått börjar att hitta rätt i defensiven. Här är det viktigt att få en stabilitet och en arbetsmoral att vilja täcka skott, spela enkelt samt stänga porten framför målvakterna.

För på tal om just defensiven har Selma Luggin kommit tillbaka från sin långa skadefrånvaro. Redan i återkomsten visade hon upp ett mycket säkert spel, hur pass stark är vår målvaktspost enligt dig?

– Målvaktsposten har varit stabil över hela året med Ida, Selma och Lia. Även om Lia inte spelat under Selmas skadeperiod har hon tävlat bra och Ida har fått kämpa om att stå dessa matcher. Att Selma nu är tillbaka ger oss en helt annan tyngd och säkerhet, då många trodde att vi skulle falla just på målvakterna. Vi hade tydligen för unga målvakter som inte var redo… Men här tycker jag att Ida vuxit ut till den målvakt som vi förväntat oss och Selma har spelat stabilt och säkert i varje match hon gjort.

Ser vi till januari har månaden även innehållit U18-VM, ett mästerskap där Sverige nådde final med Olivia Sohrner och Linnea Natt och Dag i laget. Vilka intryck tar du med dig från deras och lagets prestationer?

– Att få äran att spela med landslaget och dessutom få spela en VM-final är fantastiskt stort för dessa spelare. Silvret visar även att återväxten i svensk damhockey är på frammarsch. Men här gäller det att fler klubbar tar ansvar och spelar svenska spelare, och inte är så oerhört sugna på fler importer i laget.

– Ursäkten att det inte finns svenska spelare är bara struntprat, spela de svenska tjejerna så får man se att de klarar sig. Mixen av äldre, yngre och importer är viktig - men vissa vågar inte vilket är tråkigt. VM-laget visade verkligen att det finns kvalitet och att det finns spelare som absolut kan spela i SDHL utan att skämmas för sig. Våra spelare gör det bra och totalt är jag och vi från Djurgården väldigt stolta över deras prestation.

Serien går nu mot sitt slut och det är alltmer tydligt att det blir ett slag om tredjeplatsen mot MoDo. Hur viktig skulle du säga just den placeringen blir?

– Det är alltid viktigt att komma så högt som möjligt för att om möjligt få fördelar i ett slutspel. Hemmaplansfördel i ett slutspel är både viktigt spelmässigt och ekonomiskt. Att det just nu är MoDo som vi kampar om gällande den platsen är roligt och utmanande, men vem vi får möta i slutspelet vet vi inte just nu.

Sex matcher återstår av serien, vad vill du se för framsteg av laget och vad vill vi få ut av den här slutspurten?

– Jag vill se ett fortsatt intensivt spel med hög fart i skridskoåkningen. Att vi fortsätter utvecklas i powerpay, något som kommer att bli viktigt i slutet av serien men framförallt i slutspelet. Just nu har vi en härlig mix av unga hungriga spelare och äldre spelare som driver varandra, jag gillar även att det börjar bli så där lagom irriterat på träningarna också. Det märks att mindsetet blir bättre och bättre för kommande uppgifter. Att vi förstår att det är det enkla spelet som kommer att ge oss poäng och segrar, inte att spela på chans i lägen som exempelvis på offensiv eller defensiv blålinje.

– Just nu har coacherna en angenäm uppgift att forma laget vad gäller vilka som ska spela med vilka. Jag har gett dem förutsättningar, så nu är det upp till coacherna att förvalta detta. Samtidigt förväntar jag mig att alla oavsett ålder, svensk eller importspelare förstår att nu börjar det roligaste på hela året och det gäller att vara redo. Vi ska gilla utmaningen och att det spelas matcher under större press, vilket jag ändå tycker att vi just nu klarar av mycket bra. Laget har flertalet gånger visat att man aldrig ger upp eller viker ner sig.

Avslutningsvis spelade vi nyligen ett hemmaderby på Hovet som vi vann inför över 800 åskådare, en fin publiksiffra. Hur ser du på arbetet med att öka intresset för damhockeyn?

– Nu har vi haft en höst och en vinter med mycket annat som pågått i samhället, men jag vill ända tacka alla som besökte Hovet för det senaste hemmaderbyt mot AIK. Det var något som verkligen uppskattades av laget. Stöttningen från våra supportrar är både viktig och positiv för damhockeyn, ju fler som kommer hjälper laget är bara positivt. Självklart kan vi själva bli mycket bättre på att marknadsföra matcherna, här har vi en resa som förening att göra. Men hur man än vrider och vänder på det är det samma sköld som damerna spelar för och de är lika stolta över den som alla andra i föreningen. Deras attityd och arbetsinsats är föredömlig, alla dagar i veckan.

– Jag själv har jobbat med juniorer och herrar i över 30 år och är djupt imponerad över hur stora framsteg damhockeyn tagit bara under mina snart två år på posten. Det är ett otroligt driv och en vilja att bli bättre varje dag. Nästa söndag spelar vi den sista hemmamatchen i serien mot HV71, så stötta oss gärna på plats innan slutspelet tar vid.

Hannes Feldin