"Det känns alltid speciellt att komma hit"
Publicerad: 2019-08-30
Nyhet
Mariusz Czerkawski spelade i Djurgården 1991-92, 93-94 och även under NHLs lookout säsong 2004. Czerkawskis moderklubb är dock GKS Tychy och ikväll är han på plats i Tychy för att kommentera matchen som expert åt polsk TV.

Det var en glad Mariusz Czerkawski som tittade in på Djurgårdens träning idag för att hälsa på gamla vänner i Djurgårdsleden. GKS Tychy är Czerkawskis moderklubb och det kommer att bli en speciell match för honom ikväll.

Det är alltså här din hockey karriär började?

– Det stämmer jag flyttade hit när jag var två år gammal och jag bodde 10 minuter ifrån rinken här i Tychy. Jag var väldigt ofta här och hängde. Nu känns det alltid lite speciellt varje gång jag kommer hit. Just nu bor jag i Warszawa som ligger 30 mil härifrån, så jag är inte här så ofta längre men jag har fortfarande många kompisar här och håller även kontakten med många av de som jag spelade med i Tychy, på min tid. Jag är väldigt glad över att Tychy är ett av de populäraste lagen i Polen. De har bra grunder för att vara bra och det bor väldigt många unga här i staden som är intresserade av hockey. De senaste två åren är det Tychy som har vunnit den polska ligan och med det får Tychy även spela i Champions Hockey League.

Hur var det att flytta från Tychy till Djurgården, Polen till Sverige?

– Det var verkligen en speciell grej i mitt liv. Jag var 19 år när jag flyttade till Sverige, 1991, till Djurgården. Att då komma från Polen som var kommunistiskt och spelade för Sovjet under 60- 70, och 80-talet. Till att komma till Sverige som då var och även är ett av de stora hockeyländerna i världen. Jag kom till Djurgården som var ett storlag och som hade vunnit SM-guld många år i rad. Jag kommer ihåg den första tiden väldigt väl. Jag kunde inte språket och jag kom ensam från Polen så det var verkligen som att jag startade upp mitt liv på nytt Djurgården. Först spelade jag i Djurgården 1991-92 sen 93-94. Efter det åkte jag över till Boston Bruins men kom tillbaka under lockouten 2004. Den stämningen vi hade på Globen och på Hovet samt alla storstjärnor som var i Djurgården när jag först kom dit är något jag kommer ihåg väl. Vi vann aldrig SM-guld under min tid men vi vann Europaturneringen mot ett Moskvalag. På den tiden var även de ryska lagen med i turneringen och jag minns att det var en tuff match.

Vad tycker du om Champions Hockey League?

– Jag gillar CHL som det är just nu. Jag vet inte hur ni tycker i Sverige. Men här i Polen känner jag personligen att jag börjar bli trött på att bara titta på fotbollens Champions League som den stora europaturneringen. Jag gillar att hockeyn har sin egen motsvarighet nu och jag hoppas att det kommer hjälpa hela Europa att växa med sin ishockey.

Du har slutat spela ishockey sen en tid tillbaka men vad jobbar du med just nu?

– Under vintern och hösten har jag min egen foundation för att hjälpa polska ungdomar med ishockey. Jag har Czerkawski Cup. Det är en turnering som involverar 30 lag i Warszawa. Den spelas på en stor fotbollsarena där vi lägger is istället för gräs. Det är inte något stort "Winter Classic” som finns i NHL men det är en rolig ungdomsturnering som lagen ser framemot varje år. Sen under fritiden spelar jag mycket golf. När jag kom till Sverige på 90-talet pratade alla lagkamrater om golf, men jag förstod ingenting. Vad är det för sport tänkte jag. Det är ju bara för gamla och pensionerade människor!? Nu är jag själv pensionerad visserligen, men inte så gammal än haha. Så just nu åker jag runt och spelar amatörturneringar och tycker det är väldigt avslappnande att spendera ledig tid på.

Vad tror du om ikväll då vilka vinner?

– Ikväll hoppas jag att det blir en spännande match. Djurgården är favoriter men samtidigt spelar vi hemma här. Det kommer bli fullsatt och grabbarna i laget är väldigt taggade och vill bevisa att Polen kan spela hockey!

Djurgården Hockey