Efterlängtad seger mot HV71
Publicerad: 2017-11-23
Matchrapport
Efter fem raka förluster mot HV71 bröts den negativa trenden och med 4-1 stod Djurgården som segrare ikväll. Kvällens målskyttar i Djurgården var Markus Ljungh, Peppe Lundh och 2 x Axel Jonsson-Fjällby.

Det var inte Djurgårdens inledning på matchen mot HV71 ikväll. Hemmalagets Lawrence Pilut skickade en lurig studspuck mot mål som smet förbi Adam Reideborn och in i målet. Tidig ledning för hemmalaget som öppnade matchen snäppet starkare än DIF.

Djurgården drabbades av matchens första utvisning men HV71 lyckades inte komma till spel alls i numerärt överläge. Tvärt om var pucken hos DIF som gång på gång kunde städa ur zonen eller etablera spel. Efter att Lukas Vejdemo kommit tillbaka in på isen igen blev det kort därefter dags för Djurgården att testa lyckan i numerärt överläge. Tidigare har det suttit en del spärrar i powerplay men det syntes inte ikväll. Med ett rappt och välplacerat skott säkrade Markus Ljungh kvitteringen och tempot vreds genast upp i DIF.

Första perioden drabbades av en mängd utvisningar åt båda håll, Djurgårdens försvar höll tätt men en kanon från Marcus Högström blev för mycket för målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel. Skottet var det inga tveksamheter om var det skulle gå nånstans, det var en stenhård och vacker balja av backen. Domarna ansåg däremot att Marcus Davidsson stört målvakten och Djurgårdens ledningsmål blev således bortdömt.

Perioden skulle inte sluta med 1-1 på tavlan trots allt, i slutminuterna klev jägaren Axel Jonsson-Fjällby fram och ändrade riktning på ett skott från Linus Hultström. Det skottet och den styrningen kunde inte målvakten stoppa eller domarna hitta något fel på och ledningen var säkrad inför den andra perioden.

Stark representant till årets mål av Lundh

Tidigt i den andra perioden hamnade Petterson-Wentzel på läktaren, om inte annat blev han ordentligt bortspelad innan 3-1 låg i kassen. Andreas Engqvist skapade ett vackert anfall, släppte pucken till höger där Gustav Possler kom stormandes, den senare slog pucken över centrallinjen där Peppe Lundh enkelt utökade ledningen i ett väldigt öppet, till och med tomt, mål.

Adam Reideborn kunde tryggt titta på medan utespelarna vände och vred på spelet för att hela tiden vara det dominanta laget. När HV71 glimtade till och pressade på offensivt var Reideborn lika kall och lugn som vanligt, där skulle det inte släppas förbi några fler puckar ikväll. Desto mer av perioden som gick desto mer kunde hemmalaget spela in sig i matchen. Djurgården fick backa hem för att försvara sin ledning och det gjorde stockholmarna väl.

Djurgården avslutade perioden med att dra på sig två utvisningar kort efter varandra. Det första numerära underläget blev inte alltför svettigt eftersom försvaret var vattentätt. Det senare var något jobbigare och HV71 var till och med i ramen med ett skott. Men ledingen med 3-1 skulle stå sig stabil tack vare ett disciplinerat spel och det infann sig en god känsla i kroppen inför den tredje perioden.

Total Djurgårdsdominans

HV71 hade ingen tanke på att låta matchen sluta med en 3-1-förlust och därför klev Djurgården in i försvar för att hålla ledningen. Hemmalaget försökte attackera framåt men hade problem med stockholmarnas sammansvetsade spel och kom aldrig riktigt nära målet. När chans gavs till DIF stack gästerna upp i vassa kontringar och var otroligt stabila i sin ledning.

Även om hemmalaget letade frenetiskt efter ett mål var det Djurgården som kontrollerade spelet. Det spelade ingen roll vad HV71 hotade med, det var alltid ett samlat försvar som läste och stoppade spelet. Djurgårdens forecheck låg högt upp på isen och smålänningarnas fantasi började ta slut.

Med nästan tre minuter kvar av matchen tog HV71 ut sin målvakt och spelet blev därefter placerat runt Reideborn. Djurgården slet som vargar för att ledningen skulle vara intakt och belöningen kom med 31 sekunder kvar. Med en blixtsnabb acceleration tog Jonsson-Fjällby upp kampen om en puck som rymt ur zonen, motståndaren hade ingen chans att hinna ikapp och talangen kunde stänga matchen med 4-1.