Djurgårdsdominans när Leksand maldes ner
Publicerad: 2016-09-22

Hockey! Äntligen var det dags för SHL-premiär. För Djurgården stod Leksand som motståndare på bortaplan. Ett Leksand som tog steget upp till SHL inför den här säsongen men som under försäsongen endast vunnit två av tio matcher.

Spänningen steg inne i Tegera Arena, som kvällen till ära var var slutsåld. Ett hundratal djurgårdare fanns på plats och sjöng djurgårdshymnen ”Sjung för gamla Djurgården” innan nedsläpp.

Matchen var bara 20 sekunder gammal när Jeff Tambellini blev utvisad. Tuff start med box play alltså - men Djurgården höll undan.

Djurgårdens bästa chans kom efter drygt sex minuters spel när Markus Ljungh bröt puck högt upp i banan och Calle Ridderwall hittade Peppe Lundh framför mål. Bra räddning från Atte Engren i Leksands mål.

DIF åkte på även matchens andra utvisning (Daniel Brodin) och Leksand skapade ett bra tryck mot djurgårdsmålet. Uppoffrande spel av Linus Johansson (täckte skott med vaden) och Mikael Tellqvist (flera bra räddningar) stod i vägen för hemmalaget.

I spel fem mot fem tog Djurgården över spelet. Den ungdomliga kedjan med bröderna Davidsson (Jonathan och Marcus) och Lukas Vejdemo snurrade friskt i motståndarzonen och Jonathan Davidsson var ytterst nära att ge DIF ledningen när han sköt från nära håll.

Utmärkte Linus Johansson och hårt jobbande Peppe Lundh skapade sedan varsitt jätteläge för att ge DIF ledningen i matchen. Just #47 Linus Johansson skulle göra säsongens första mål för Djurgården. På passning från Mikael Tellqvist (!) tog han sig hela vägen från egen zon in i Leksands där han enkelt gled ifrån motståndarbackarna, vek in mot mål och lyfte pucken i nät bakom Atte Engren. Utläckert och 1-0 till DIF.

Djurgårdsdominans gav tre mål framåt i den andra perioden

Efter två DIF-utvisningar med 30-sekunders mellanrum kvitterade Leksand i spel fem mot tre. När duktige Mikael Tellqvist tvingades till en sidledsförflyttning rasslade det till i nätet. Kvitterat genom Fredrik Forsberg.

Fem minuter in i perioden fick Djurgården spela PP. Efter ett hårt tryck mot leksandsmålet satte Markus Ljungh Djurgårdens ledningsmål när han skickade in pucken i mål från höger efter ett skott av ständigt farlige Jeff Tambellini.

I spel fem mot fem dominerade Djurgården och två snabba mål gav DIF-ledning med 4-1. Först gjorde Jonathan Davidsson sitt första SHL-mål någonsin när han satte 3-1 på passning från alerte Lukas Vejdemo. Bara ett par minuter senare drog Matt Anderson ett skott i krysset. 4-1 och vild glädje bland djurgårdsspelarna på isen och på läktaren.

Många utvisningar gav sedan spel fyra mot tre för Leksand som skapade ett visst tryck. Leksandsreduceringen kom dock med 1:37 kvar att spela av den andra perioden när en kavalkad av skott slutade med att Jesper Ollas sköt pucken i mål. 4-2 efter två perioder.

Jonathan Davidsson kramas om av Lukas Vejdemo

Calle Ridderwall avgjorde

Djurgården kom ut råtaggade och gjorde mål efter 58 sekunder när Calle Ridderwall tog sig fram längs höger, bröt in mot mål, och satte 5-2.

Leksand gav inte upp utan pressade på - framförallt i power play. DIF-spelarna offrade sig dock villkorslöst. Calle Ridderwall blockade skott och blev liggandes. Leksand avlossade ett till men då slängde sig Alexander Falk i vägen.

En timeout tagen av huvudtränare Robert Ohlsson efter 8:04 gav Djurgården lite mer arbetsro. Visst, Leksand skapade en del lägen framåt men Mikael Tellqvist gjorde en grym match i djurgårdsmålet.

Inför en sjungande djurgårdsklack höll Djurgården undan och vann SHL-premiären.

På lördag möter vi Malmö Redhawks på Hovet. Biljetter till den matchen köper du här.

Nedan ser du Linus Johanssons solomål som gav Djurgården 1-0.