Lilja - Matchhjälte på Hovet
Publicerad: 2018-12-06
Nyhet
Jakob Lilja avgjorde till Djurgårdens fördel när laget besegrade Skellefteå med 3-2 (0-0, 2-2, 0-0, 1-0). Målet gjordes 34 sekunder in i den fjärde perioden direkt efter att Djurgården hade klarat av ett numerärt överläge. Majoriteten av de 6646 åskådarna kunde därmed lämna Hovet nöjda och glada.

Chansrikt men uddlöst

Mötet med Skellefteå på Hovet inleddes med två tidiga utvisningar. Mathis Olimb hos gästerna och hemmalagets Niclas Bergfors straffades tätt efter varandra efter bara några minuters spel. Bästa målchansen under tiden i numerärt överläge hade Djurgården under sin tid med en spelare färre på isen. Henrik Eriksson sköt men Gustaf Lindvall kunde oskymd styra undan skottet med stöten.

Spelet i matchen böljade en aning men trots att det ofta var fysiskt spel ute vid sargen saknades den riktiga hettan. Lagen hade ett par bra chanser vardera men målvakterna hade en tacksam uppgift. Tränarna hos de två lagen pratade garanterat i den första periodpausen om att skapa mer trafik framför mål.

Periodens hetaste chanser hade Djurgården. Jonathan Davidsson och Jakob Lilja hade med lite mer än en minuts mellanrum varsitt friläge. Davidsson stal pucken på defensiv blå och åkte sig fri och sen kom Lilja i samma läge efter en fin pass på djupet från Linus Hultström. Gustaf Lindvall räddade båda gångerna. Kort därpå hade Skellefteå sin bästa möjlighet när de överraskade med att skicka in spelare mot mål. Adam Reideborn stod emot trycket och det enda som vek ned sig var målburen som flyttades ur sitt läge.

Chanser fanns definitivt i perioden men att lagen bara träffade mål med sju skott vardera säger en del om hur målmöjligheterna hanterades.

Målexplosion

Även i den andra perioden blåstes det tidigt för utvisning. Den här gången var det bara Djurgårdens som drabbades när Daniel Brodin visades ut. Det numerära överläget utnyttjades av Skellefteå när Joakim Lindström pricksköt pucken förbi en till synes skymd Adam Reideborn.

Det målmässiga underläget fick fart på Djurgården. Kedjan med bröderna Davidsson och Jonsson-Fjällby svarade direkt efter baklängesmålet upp med ett långt anfall som efterföljande formationer byggde vidare på. Djurgården tryckte tillbaka Skellefteå i flera minuter. Då, efter 7.52, visades Sebastian Strandberg ut för en hakning. Skellefteå fick en chans att lyfta upp spelet igen vilket de också gjorde. Det numerära överläget blev förvisso resultatlöst men strax efter det att Djurgården blivit fulltaliga utnyttjade Skellefteå ett missförstånd mellan Linus Hultström och Emil Bemström. Edvin Hedberg kontrade tillsammans med Andreas Wingerli och den sistnämnda satte 0-2 lågt bakom Adam Reideborn.

Målet blev startskottet på en period då målen föll tätt. Gästernas målskyttar hade inte redovisats av sekretariatet när Olle Alsing satte pucken högt bakom Gustaf Lindvall. Daniel Brodin och Adam Falk gjorde grovjobbet innan. Centern Adam Falk noterades för sin första SHL-poäng och nu är det bara 337 kvar innan han är i kapp sin pappa. Känn flåset Nichlas! Lagom till att publiken firat klart den viktiga reduceringen serverade Marcus Davidsson en fin passning till broder Jonathan. För andra gången i matchen åkte han sig fri men den här gången gjorde han också mål. Pucken placerades norr om Lindvalls plock och kvitteringen var ett faktum. Tre mål på 96 sekunder hade publiken fått se.

Resten av perioden blev mållös men spelmässigt var Djurgården fortfarande det bättre laget. I slutet av perioden hade laget två chanser som påminde om varandra i samma byte. Niclas Bergfors serverade Gustav Possler med en lurig passning framför mål men Lindvall hann förflytta sig. Kort därpå slog backen Alexander Urbom en liknande passning till Jakob Lilja men även då var målvakten med.

Mållös slutperiod

Ytorna krymptes i den sista perioden och antalet målchanser var inledningsvis lätträknade. Skellefteå var det mer spelförande laget men Djurgården täppte till bra framför Adam Reideborn. Bästa möjligheten hade Robin Alvarez som lyckades hitta öppen isyta. Hans skott räddade DIF-målvakten med stöten. Något byte senare hade laget nästa chans att ta ledningen. Reideborn trodde sig ha blockerat pucken men när den fortfarande låg fri blev det oreda kring Adam Reideborn. En handpassning räddade Djurgården vid det tillfället.

Matchbilden svängde när Djurgården skickade iväg en långpuck från egen zon ned mot Skellefteås kortplank. Marcus Davidsson var först och upphävde icingen och Djurgården kunde etablera tryck. Skellefteå tvingades rensa till icing två gånger och det var trötta motståndare som fick slita för att freda sitt mål från påhälsning.

Med 1.39 kvar att spela drog Daniel Brodin på sig en utvisning i offensiv zon. Utvisningen var ingen av hans bättre i karriären och den gav Skellefteå en ypperlig chans att avgöra matchen. Avgjorde gjorde utvisningen men inte till Skellefteås favör och under ordinarie matchtid.

Jakob Lilja avgjorde

Djurgården kämpade på bra med en man mindre i slutet av matchen och tog således matchen till förlängning. Där fortsatte det numerära underläget men med bra resultat. När Daniel Brodin blev insläppt på isen fick han pucken och Djurgården kunde vända spelet. Brodin passade vidare pucken till Jakob Lilja som satte pucken i krysset bakom Gustaf Lindvall. Matchen därmed över och Djurgården hade tagit två välbehövliga poäng.