Tung förlust mot Vienna Capitals
Publicerad: 2019-09-06
CHL
Den första förlusten för säsongen blev ett faktum i kväll när vi förlorade mot Vienna Capitals hemma på Hovet. Det var en öppen och böljande match där gästerna kunde avgöra i tredje perioden.

Vi inledde matchen piggast och det såg stundtals ut som om gästerna satt kvar på flygplanet. Alexander Holtz höll på att åka sig fri medan spelarna i Vienna Capitals väntade på att det skulle bli icing.

Mattias Guter slet sig in mot slottet i ett anfall några minuter senare men istället för att jaga ikapp honom valde en österrikare att haka sig fast med klubban och DIF fick matchens första powerplay.

Österrikarnas chanser tilltog en bit in i perioden när de började få upp tempo i benen men det var DIF som då skulle få in matchens första puck. Målet gjordes av Albin Grewe efter att Tom Nilsson skjutit i sargen bakom mål från blålinjen och studsen ställt målvakten helt och gett Grewe öppet mål.

Alla assist ger poäng i protokollet även om detta nog var att betrakta som en turstuds.

Strax därefter hade nog många räknat in en tvåmålsledning efter en slapp retur från målvakten i Vienna som gav Josefsson i stort sett öppet mål men nätrasslet som följde berodde på skott i burgaveln.

Det stod 1-1 i pausvila eftersom österrikarna fick en chans att spela fyra mot tre mot slutet av perioden. Det tog 10 sekunder för kvitteringspucken att hitta in bakom en skymd Svedberg.

Andra perioden hade bara varit igång i några skär när wienarna istället fick testa på att ha ledningen. En österrikare lämnades obevakad i slottet vid den bortre stolpen och en distinkt passning senare från sarghörnet betydde 1-2.

Vi trummade på för kvittering och var det bättre laget. Starkare, snabbare och mer skickliga med pucken än Vienna. Chanserna uteblev inte och Josefson fick ny chans att skjuta mot öppet mål men vinkeln var kanske lite för snäv.

Kvitteringen kom dock genom Olle Alsings skott från blålinjen och det kändes verkligen som om vi hade momentum i matchen.

Strax därefter under en avvaktande utvisning för Vienna kom Patrik Berglund fri och drogs ner, solklar straff. Berglund tog själv straffen men träffade stolpen.

Djurgården drog inte ner på tempot efter kvitteringen utan fortsatte att forcera för ett ledningsmål. Zalewski i Vienna fick en av få målchanser för gästerna när han kom fri direkt från utvisningsbåset men han fick bara vända och åka tillbaka till båset för två nya minuter i och med att han efter Svedbergs räddning högg mot en blockerad puck

Det kändes som att vi hade kontroll på matchen men Vienna fick lite initiativ igen efter flera gruffiga sejourer efter avblåsningar och vevande med handskar.

Ryckigheten i matchen som uppstod gynnande österrikarna som sakta arbetade de sig in i perioden och 2-3 satt sen som på beställning efter en kontring vilket stod sig till sista perioden. Högström snärtade upp kvitteringen till 3-3 bara 24 sekunder in i period tre och vi var nog många som trodde att det skulle bli vår period. Han körde in i anfallszon längs högerkanten och avlossade mycket rappt pucken upp i första krysset.

CHL är tävlingsmatcher men det fanns ett slarv i passningsspelet stundtals som påminde om försäsongsmatcher och Vienna gavs lite för många gratischanser. Spelet böljade fram och tillbaka på ett sätt som passade österrikarna bäst. Lite väl passivt försvarsspel tillät en spelare i Vienna att komma in i DIF-zonen ohotad, finta ner Svedberg och sen gå runt målburen och spela in pucken framför en öppen kasse och plötsligt var gästerna i ledning igen.

Det blev dock ingen kvittering denna gång för oss och i stället kom 3-5 efter ett friläge som förvaltades vackert och 3-6 lite senare efter en turlig studs men också slarv av oss som tappade pucken i egen zon vid ett uppspel.

Det var aldrig riktigt nära någon reducering och gästerna kunde flyga hem till Wien med tre poäng efter en väl genomförd sistaperiod.

Nu skakar vi av oss den här förlusten och laddar om till på söndag. Då möter vi polska Tychy på Hovet, nedsläpp 15.00.