Josefine Jakobsen: Vi kan gå hela vägen
Publicerad: 2017-02-09
Dam
Hon blev så sent som i lördags utsedd till matchens lirare, något hon blivit flera gånger den här säsongen. Josefine Jakobsen är danskan som presterat bra, men enligt henne själv inte producerat så mycket som hon önskat.

Förra veckans matcher spelade man hem 9 poäng av 9 möjliga, och tog därmed viktiga poäng såhär i slutskedet av grundomgången. Guida oss igenom alla förra veckans matcher, Josefine Jakobsen.

˜Jätteviktigt med 9 poäng av 9 möjliga. Var riktigt skönt att ta hem alla 3 pinnar borta i Linköping, som kommer bli viktiga först och främst i kampen om andraplatsen och sedan fram emot slutspelet. Vi har haft det lite svårt mot Leksand i säsongen men gjorde en bra laginsats. Samma mot SDE, inget lätt lag att möta men vi tar hem alla 6 poäng i helgen. Bra vinster innan landslagsuppehållet, inte minst viktiga poäng innan slutspelet börjar.

Landslagsuppehållet. För Djurgårdens del ser det bra ut utifrån den aspekten hur många som är uttagna både till damkronorna men också till sina respektive land. Med 8 spelare och en tränare är många borta, och för Jakobsens del väntar spel med danska landslaget.

˜Jag ska iväg och spela OS-kval i Arosa, Schweiz. Det ska bli riktigt kul och spännande. Vi möter Schweiz, Tjeckien och norge, det blir inte alls lätt men absolut inte omöjligt heller. Det kommer bli tuffa matcher.

Vad tycker du har fungerat bra för er i Djurgården, och vad behöver ni jobba på?

˜Överlag har målvaktsspelet varit bra och hjälpt oss mycket. Vi hittar alltid ett sätt att vinna på, det är inte alltid snyggt men vi står samman som ett lag och jobbar hårt. Vi behöver hitta slutspelsmentaliteten i våra sista tre matcher innan slutspelet börjar. Vi har ganska mycket chanser men behöver gå mer rakt på mål och var lite tuffare i närkamper. Vi måste vara mer aggressiva i alla lägen. Sedan är special teams (speciella lägen) något vi måste vara mycket bättre på, speciellt powerplay för det är viktigt i slutspelsmatcher.

Den här säsongen, med tre matcher kvar i grundomgången att spela har Josefine Jakobsen svarat för 23 poäng (11+12) och ligger placerad som fyra i den interna poängligan, men hon själv är inte helt nöjd över sin prestation.

˜Det har känts okej. Jag har inte riktigt producerat så mycket som jag gärna vill och som jag kanske borde. Men jag tycker ändå att jag bidrar med andra grejer. Jag har t.ex. mycket stolthet i att spela försvarsspelet, täcka skott och spela i situationer som boxplay. Det viktigaste är ändå att laget vinner och jag ser alltid till att göra mitt bästa.

Chanserna i slutspelet ser lovande ut men som sportchefen Nils Ekman sagt i en tidigare intervju (här) går det inte att räkna ut någon, utan allt kan hända. Jakobsen tror att om de följer sin matchstrategi, stöttar varandra och och står tillsammans som ett lag kan de gå hela vägen.

˜Det tvekar jag inte alls på. Vi har laget, vi måste bara få allt att stämma.

Sista matchen innan slutspelet väntar det vi gick ut med förra veckan, nämligen Winter Classic-matchen. En match som kommer spelas utomhus på Danderydsvallen likt förr i tiden.

˜Det ska bli riktigt kul att testa på att spela en Winter Classic match. Man ser hur det är för killarna i NHL, även om det inte blir på samma sätt såklart så ska det bli spännande och väldigt roligt. Förhoppningsvis kommer det mycket folk också. Kanske en kul tradition som kan bli varje år!

__Läs mer om Winter Classic här

Angelica Lindeberg