Tre viktiga poäng mot Leksand
Publicerad: 2017-01-21
Matchrapport
Det blev minst sagt en spännande kamp när Djurgården och Leksand ställdes mot varandra idag. Men Djurgården är fortsatt obesegrade i inbördesmöten och vann ikväll med 4-3.

Spelet svängde fort inledningsvis i eftermiddagens drabbning mellan Djurgården och Leksand. Det syntes tydligt att det var två oerhört hungriga och pigga lag på isen som idag skulle jaga hårt tre poäng. Men de som hade övertaget var ändå DIF och med kedjan Ahlén, Eriksson och Linus Johansson på isen blev pressen enorm mot bortamålet. Senare tog Tambellini, Anderson och Lundh över och behöll precis samma press innan.

DIF drabbades tidigt av dubbla utvisningar och hade spel tre mot fem i en minut och nio sekunder. Ett briljant målvaktsspel och smart försvarsspel höll bort pucken från mål, det gjorde att Djurgården snart kunde bli fulltaliga utan något mål bakåt. När spelet sedan vände och pressen förflyttades tillbaka till bortamålvakten Henrik Haukeland drabbades LIF av en utvisning. DIF hade press mot målet och fick till spännande returer och öppna lägen, men pucken ville inte studsa rätt.

Det saknades en växel på spelet och Djurgården försökte få igång sitt kreativa och skickliga spel mot ett Leksand som stressade på ordentligt. DIF fick med fem minuter kvar ett tredje powerplay och efter att de två första sett något tunna ut blev det helt annat den här gången. Från att ha spelat ett ganska svårt spel testade Linus Johansson en mycket enkel väg mot mål och då satt 1-0-pucken rakt i kassen.

Innan perioden tog slut skulle det bli fler mål. Efter att Leksand fastnat runt Mikael Tellqvist och satt press vände Patrik Lundh spelet och serverade Matt Anderson en mycket fin puck att åka på. Nästan helt ensam mot målvakten överlistade Anderson enkelt Haukeland och satte 2-0 till DIF.

Leksand knappade in med två mål

DIF inledde andra perioden i ett högt tempo och tvingade gång på gång tillbaka Leksand i egen zon. När knappa minuten var spelad hade både Gustav Possler och Jeff Tambellini släppts fram till heta lägen. Djurgården höll sig framme i varje situation och gjorde inledningen ruskigt jobbig för gästerna.

Leksand fick ett par minuter in i perioden en tredje chans i numerärt överläge och då skulle två puckar hamna i mål. Patrik Lundh hade ikväll en enormt bra match, det räckte inte med två assister utan Lundh passade även på att stänka dit 3-0 för Djurgården i numerärt underläge. Leksand skulle dock svara snabbt på det målet och bara 17 sekunder senare reducerade Johan Porsberger till 3-1.

Första perioden innehöll många utvisningar och andra perioden skulle fortsätta likaså. Men när Djurgården drabbades av en ny tvåa var spelet nere i Leksandszonen och där delades det ut tacklingar så det stod härliga till. Efter att DIF blivit fulltaliga igen vaknade Leksand till ordentligt och då gick det fort. Janos Hari sköt in 3-2 på en retur och bortalaget knappade in på Djurgården.

Efter det visade DIF en stor portion styrka och etsade sig fast runt Haukeland. Bortalaget släpptes knappt ut ur zonen och det var flera tunga minuter för Leksand innan de lyckades bryta sig ur Djurgårdens tunga grepp. Med målen 3-2 slutade perioden och det var en ordentligt svängig sådan.

Ledning för Djurgården genom Brodin

Inledningsvis var spelet böljande fram och tillbaka, chanser för de båda lagen utbytte varandra i hög fart och målvakterna testades hårt. När Oskar Lang tog fart i ett friläge blev det för mycket för Tellqvist och LIF kunde kvittera. Leksand blev oerhört hala för Djurgården som kämpade för att hitta tillbaka till sitt eget spel.

Gästerna var snäppet vassare i den första halvan av tredje perioden men när det svängde rätt för Djurgården blev det direkt spännande. Ett hett exempel var när Jonathan Davidsson vinner sin närkamp sittandes bakom mål, skickar sedan fram pucken till Lukas Vejdemo som stod skottredo framför mål. Riktigt farligt var det men lyckades Haukeland stänga vägen till mål.

DIF tog sig in starkt i perioden och trycket blev bara större och större mot mål. Flera avslut framåt skapade stora reaktioner från läktarplats som flera gånger kastade sig upp för att starta ett eventuellt firande. Det skulle dröja några minuter till, men fira skulle publiken få göra. När Alexander Urbom testade en stenhård kanon mot mål stod Daniel Brodin precis framför och satte pucken där den ska vara. Efter att domarna länge diskuterat målets vara eller icke vara ringdes det till situationsrummet. Men beslutet från isen kvarstod och Djurgården fick fortsätta fira sin ledning.

Leksand jagade efter pucken men tempot som DIF fått i kroppen gick inte att hejda. Djurgården fortsatte att mata på framåt genom att sticka mot mål så fort möjligheten gavs. I slutminuterna plockade LIF ut sin målvakt men räckte inte utan matchens tre värdefulla poäng stannade i Stockholm.