Lång intervju med Holtz: "De är som faddrar"
Publicerad: 2019-08-31
Intervju
Fem mål på fyra matcher. Alexander Holtz klubba har varit skarpladdad hela försäsongen. Men en del i succén kan också tillskrivas bänkgrannen och ett meriterat nyförvärv. – De är som faddrar för mig, säger Holtz i en lång intervju.

Han är bara 17 år gammal, men har redan slagit sig in i vårt A-lag och minst sagt visat fram fötterna.

Redan i försäsongspremiären, mot Södertälje, slog Alexander Holtz till med två mål och det har han följt upp med ett vackert frilägesmål i träningsmatchen mot Brynäs och två fullträffar mot Tychy i CHL.

Fem mål på fyra matcher.

Nu känner de flesta till Holtz målfarlighet, men han själv lyfter också fram fler egenskaper.

– Skottet är min styrka, men jag tycker också att jag är bra tränad, har ett bra spelsinne och kan spela fram till mål, säger han.

Varför har det gått så bra redan på försäsongen?

– Jag har spelat med bra medspelare och puckarna har studsat rätt. Det har varit riktigt roligt, jag har fått en bra start och mycket förtroende.

Från juniorerna till A-laget – hur stor är egentligen skillnaden?

– Jättestor. Det största hoppet jag gjort hittills. Det är svårt att förklara, man känner bara det när man gjort det, men allt går så mycket snabbare.

Du söker ofta skott i de flesta offensiva lägen. Lite nordamerikanskt, som man brukar säga. Vart kommer det ifrån?

– Jag brukar snarare få höra att jag ska skjuta oftare. Tränarna brukar säga, typ: ”där borde du ha skjutit i stället”. Så jag antar att jag borde skjuta mer än jag gör.

Känner du dig yngre än alla andra på isen?

– Nej, det gör jag inte. Visst, jag spelar ju med galler och på så sätt känner jag mig yngre kanske. Men när jag är i

Inte ens i omklädningsrummet?

– Nej, jag känner mig som vem som helst i omklädningsrummet, kan vara mig själv och ha ett bra snack med alla. Det är inga konstigheter.

Och apropå omklädningsrummet.

Alexander Holtz sitter till exempel bredvid den betydligt mer rutinerade Jacob Josefson, som har åtta NHL-säsonger i bagaget, och lite längre bort finns också Patrik Berglund med elva säsonger i NHL.

– Det är perfekt att båda har kommit hit nu när jag är uppe i A-laget. De är jätteviktiga för mig och hjälper sjukt mycket. Båda har blivit som faddrar.

Vad brukar ni prata om?

– Jag kan fråga om råd och snacka rent allmänt om saker. De får mig att känna mig mer trygg.

Hur hanterar du all uppmärksamhet?

– Jag hanterar väl inte det på något särskilt sätt. Jag är ingen skrytsam kille, utan försöker bara vara mig själv och vara en kille som folk gillar.

Hur är du utanför isen?

– Jag skulle vilja säga att jag är en lugn person. Men tävlingsinriktad. Sedan gillar jag att hänga med kompisar, ha roligt och lira tv-spel.

Du har också 25 000 följare på Instagram – överlägset mest i laget – varför tror du många är så nyfikna på dig?

– Haha, ingen aning, jag vet ärligt talat inte. Folk gillar kanske det jag gör. Men jag bryr mig inte om följare hit och dit. Det är inget jag lägger särskilt stort krut på.

Robert Ohlsson har berömt dig för din giftighet framåt – vad säger du om det?

– Det är så klart kul med beröm. Han har verkligen tryckt på att jag ska skjuta mycket, det jag är bra på, så det är skönt att få feedback.

Till sist, vad är din personliga målsättning med säsongen?

– Det är att ta en plats i A-laget och spela hockey på seniornivå. Försöka vara ett offensivt hot och i slutändan vinna SM-guld. Det är en fantastisk stämning i laget och sjukt bra känsla.

Linus Norberg