• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Onsdag Ons 26 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Söndag Sön 1 Mars Mar
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Idag 13 Augusti Aug
Torsdag Tor 20 Augusti Aug
Torsdag Tor 27 Augusti Aug
Torsdag Tor 3 September Sep
Lördag Lör 5 September Sep
Lördag Lör 12 September Sep
Måndag Mån 14 September Sep
Tisdag Tis 15 September Sep
Lördag Lör 19 September Sep
Söndag Sön 20 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep

Tillsammans kan vi rädda liv

25 juni 2020 10:40
Nyhet

Sedan en tid tillbaka har vi haft ett samarbete med Tobiasregistret för att rädda liv på de människor som drabbas av allvarliga blodsjukdomar. Anton Hedman, Lovisa Berntsson, Wilma Wäng och Manuel Ågren är säsongens ambassadörer för Djurgården Hockey i Tobiasregistret.


Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller. Leukemi är den vanligaste men även andra blodsjukdomar kan behandlas med blodstamceller.

Blodstamceller är de celler som bildar blod. De finns framför allt inuti benen, i benmärgen. Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny frisk benmärg och nytt, friskt blod.

För att det här ska fungera, krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ. Enkelt uttryckt är HLA en sorts markörer på cellerna, som hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler.

Registret fick sitt namn efter Tobias som drabbades av en svår blodbristsjukdom endast 13 år gammal. Under fyra års tid, fram till hans död den 30 december 1991, sökte man runt om i världen efter en passande givare utan att finna någon. Tobias familj startade Tobias Stiftelsen och deras arbete ledde så småningom till att ett svenskt register för blodstamceller bildades.

Som 6-åring klädde han på sig DIFs kläder när han började spela fotboll.
Han spelade i klubben under några år och som supporter fortsatte han gå på Djurgårdens matcher tillsammans med pappa.

På våren när Tobias var 13-år blev han väldigt trött, men vilken tonåring är inte det och snart skulle det bli sommarlov så han kunde få vila upp sig men när han var fortsatt trött även efter sommaren och dessutom fick stora blåmärken tog man Tobbe till sjukhuset och där visade det sig att han drabbats av en svår blodbristsjukdom.

Tobias kämpade under 4-års tid i hopp om att man skulle finna en donator som kunde passa och rädda hans liv. Man testade hans syster men hon passade tyvärr inte.

På den här tiden fanns inget svenskt registret men tack vare Tobias familj kunde man på våren 1992 starta Tobiasregistret som fram till idag har bidragit till att över 1000 mycket svårt sjuka personer fått chans till fortsatt friskt liv.

Ungefär en fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få sina nya stamceller av en familjemedlem. För övriga patienter behöver man söka efter en obesläktad givare via Tobiasregistret. Trots att det i dagsläget finns över 36 miljoner givare registrerade runt om i världen finner ca 30% av dessa patienter aldrig en givare.

I Tobiasregistret finns 151 311 potentiella givare av blodstamceller – och deras HLA-typ – registrerade. Så det är till registret som sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller. Finner man ingen i det svenska registret söker man vidare i liknande register i resten av världen.

Man anmäler sig till registret via tobiasregistret.se, efter att man fyllt i en hälsodeklaration får man ett topsnings-kit hemskickat som man topsar insidan av kinden och skickar tillbaka till Tobiasregistret. När de fått dina tops skickar de dem på analys. Analysresultaten lagras sedan i registret i en säker databas. Efter detta är du sökbar för alla patienter världen över som är i behov av en obesläktad givare. Om/när du får en träff med en patient som behöver din hjälp kontaktar de dig inför nästa steg.

Läs mer under så fungerar det/Ingreppet på tobiasregistret.se

Registret ägs och förvaltas av Stockholm Care AB, som i sin tur ägs av Region Stockholm. Sedan starten 1992 har fler än 1000 sjuka hittat givare och fått blodstamceller tack vare registret.

Flera tusen personer, både i Sverige och utomlands, söker varje år efter givare bland de personer som finns registrerade. Liknande register finns dessutom på andra håll i världen, och sammanlagt är mer än 36 miljoner personer registrerade som potentiella stamcellsdonatorer.

Men mycket arbete återstår, för trots alla som anmält sig som givare och trots alla som räddas, finner uppemot en tredjedel aldrig den givare de behöver.

Tillsammans kan vi ändra på det.