Intervju: Möt J20-tränaren Patrik Klüft
Publicerad: 2014-08-04

Del 1 av 2. Hemsidan satte sig ned med J20-tränaren Patrik Klüft och gick igenom första tiden i Djurgården. 

Den 5 maj presenterades Patrik Klüft som Djurgården Hockeys nya J20-tränare. Nu, tre månader senare, har han kommit in i rollen på ett bra sätt -  även om det krävdes en hel del jobb innan pusselbitarna började falla på plats. 

- Det första jag gjorde var att sätta mig in i juniorverksamheten, truppen och allt runt omkring. Historien? Vad har Djurgården gjort tidigare? Det var ett otroligt intensivt arbete fram till midsommar. Dels att driva fysträningen ihop med Elitkliniken och dels att sätta sig in i alla organisationsfrågor.

Kan du ge ett exempel på skillnader mellan Djurgården och klubbar du varit i tidigare? 
- Här har vi egna scoutingrapporter som ska fyllas i och föras in i våra system. Personlistor som jag normalt har haft i en egen fil på datorn ska in i ett helhetssystem. Det är mycket sådana grejer. 

Vi backar bandet till säsongen 2007/2008. Klüft var då J20-tränare för Karlskrona, som på den tiden var en liten klubb i Division 2 spelandes i en mycket mindre modern arena än i dag. 

Hur har du utvecklats som tränare under åren?
- Det jag har utvecklat mest är min egna filosofi och den utvecklas hela tiden, varje dag. Jag försöker suga in det bästa av alla. Men självklart är det så att jag som ledare blir tryggare och tryggare för varje år som går. Vilket är mitt sätt att arbeta på? Det är otroligt viktigt att bestämma sig för hur jag vill arbeta eftersom det blir väldigt hattigt annars. Jag har en väldigt kommunikativ ledarskapsstil, vilket jag tycker är en styrka hos mig och som jag jobbar med och utvecklar hela tiden. Jag tror på en delaktighet i hela laget. 

Nu när du har tränat en hel del klubbar. Kan du titta i backspegeln och känna att du har gått på en plump någon gång?
- Jag känner inte att det är någon riktig plump som jag har behövt rädda upp. Jag försöker föra dagbok hela tiden om vad jag säger och vad jag pratar om. Dels för att hålla den röda tråden, men även för min personliga utvecklings skull. Oftast handlar det om tydlighet. Du kanske tycker att, fan, genomgången i går var lite lång, jag gör annorlunda nästa gång. 

Man ser ett mönster i sitt beteende?
- Ja, men så är det. Jag försöker verkligen vara noggrann och notera det. Det är klart att jag gjort fel, men det kan snarare ha varit att jag tagit drastiska beslut. Till exempel att jag har plockat bort en spelare ur ett lag, eller att jag inte plockat bort en spelare som jag kanske borde gjort. Nu funkar det inte riktigt så med juniorer. Här gäller det ju att varje spelare kommer så långt som möjligt på sina drömmars mål.

Del 2 publiceras i morgon.

Djurgårdens J20-trupp säsongen 2014/2015

Joel Widerberg