Äntligen bortaseger!
Publicerad: 2014-10-16

En stark förstaperiod gav Djurgården ett behagligt utgångsläge i matchen. Luleå hittade ett enormt tryck mot slutet, men ett hårt kämpande Djurgården säkrade tillslut den efterlängtade bortasegern.

I veckan tränade Djurgården på bland annat anfallsspel och powerplay, något som gav utdelning redan i den första perioden. Inledningsvis var det dock Luleå som skapade tryck mot sina motståndare. Karl Fabricius skapade ett farligt läge åt sin lagkamrat, men åkte sedan in i målburen tillräckligt hårt för att flytta på den, och för domaren att blåsa av.

Drygt tre minuter in tog Djurgården ledningen. I samband med att Mattias Guter hittade yta framför mål, fick han en passning från Joakim Eriksson och skickade med enkelhet upp pucken i krysset. Luleå kvitterade dock redan tretton sekunder senare. En tappuck snappades upp av Lucas Wallmark, som gjorde helt om och kastade in pucken bakom djurgårdsmålvakten.

Luleå jobbade högt upp i banan och gjorde det svårt för Djurgården att spela upp sig ur egna zonen. Efter att stockholmslaget avklarat ett boxplay vände dock matchbilden och innan perioden tog slut stod det 3-1 till Djurgården.

Med tre minuter kvar åkte Luleå på två utvisningar med blott femton sekunders mellanrum. Detta gav inte bara Djurgården tid att organisera sitt powerplayspel, utan även att göra två mål. Först ut var Mikael Samuelsson, som efter en skottfint från Markus Ljungh direktsköt in pucken bakom Daniel Larsson.

Efter 2-1-målet blev det svårt för Djurgården att ta sig in i offensiv zon. Men precis i samband med att Luleå blev fulltaliga förde Marcus Sörensen pucken längs sargen, och fann sedan Sebastian Lauritzen framför mål. Djurgårdsforwarden tvekade inte, utan sköt enkelt in pucken vid ena stolpen.

Märkliga mål i den andra perioden

Luleå gjorde ett målvaktsbyte i pausen, och in på isen i den andra perioden klev Joel Lassinantti. Avlösningen verkade inte hjälpa nämnvärt då Djurgården gjorde 4-1 efter bara tjugoåtta sekunder. Den tidigare målskytten Mikael Samuelsson slog lös pucken vid ena sarghörnet i offensiv zon. Han svingade sedan till den löst liggande pucken, och på ett märkligt sätt letade den sig in bakom ryggen på Lassinantti.

Den andra perioden innehöll ett offensivt bra Djurgården, och slarvigt försvarsspel från ett stressat Luleå. Guter fortsatte hålla sig framme, och på en mycket liten yta lyckas han finta och lura till sig ett helt öppet mål. Tyvärr gick pucken i stolpen, och Sörensens ansträngning att nå den kom en tiondel för sent.

När halva perioden spelats fick Johan Forsberg matchstraff efter en riktigt ful armbågstackling på Fernholm. Det resulterade i ett fem minuter långt powerplay för Djurgården, men man lyckades inte skapa några större farligheter.

Efter ett stabilt numerärt överläge, och med en sekund kvar av perioden reducerade Luleå. Chris Abbott kastade in pucken på mål, där hans bror Cam föste in pucken över mållinjen. Ännu ett märkligt mål, men en fortsatt ledning för Djurgården inför den tredje perioden.

Djurgården höll ut mot Luleås tryck

Den tredje perioden inleddes med en tidigt luleåutvisning. Djurgården skapade inga utmärkande målchanser, men fick ett andrum i en period som skulle komma att bli präglad av ett desperat hemmalag.

Skottstatistiken i den sista perioden var 15-1 till norrlandslaget, vilket visar tydligt på de roller lagen hade. Djurgården med fortsatt bra försvarsspel, och Luleå hårt attackerande.

Vid ett tillfälle i mitten av perioden hamnade pucken i nätet bakom Mikael Tellqvist, men målet dömdes bort på grund av offside i målgården. Det förlorade målet skapade irritation hos hemmalaget, men Djurgården jobbade stenhårt mot ett drivet Luleå.

Med tre minuter kvar lämnade Lassinantti målburen, och knappa minuten senare var ställningen reducerad till 4-3 efter att Jonathan Granström petat in Per Ledins förstaskott. Vad som följde efteråt var ett enormt tryck från Luleås sida, men genom ren vilja och ambition höll Djurgården ut och säkrade sin första seger på bortaplan.