Tung förlust för Djurgården
Publicerad: 2015-01-29

Luleå besegrade Djurgården med 3-0.

Det första som hände i matchen var att Luleå slog en icing, och det blev tekning i deras zon. Där kopplade bortalaget greppet om pucken, men Henrik Eriksson vann tillbaka den bakom mål. Efter att ha spelat upp till Marcus Högström på blålinjen fick han tillbaka pucken, och en öppning in på mål genom vilken han sköt matchens första skott. Ett väl godkänt första byte, och i den andra tog sig Marcus Sörensen nästan omgående hela vägen in på mål.

Djurgården vann pucken i nästan alla situationer inledningsvis genom att möta Luleå som en kompakt och svårgenomtränglig enhet.

På isen blev det snabbt grinigt. Redan efter fyra minuter åkte lagen på en varsin roughing-utvisning. I spel fyra mot fyra utnyttjade Djurgården direkt de större ytorna, och etablerade sig i Luleås zon. Ett skott från Markus Nordlund slickade målramen, och när Linus Arnesson lade in pucken på mål fick Sörensen sånär fatt på den. Istället för pucken hamnade han själv i mål dock, och pucken passerade strax utanför. I och med att Sörensen fastnat i mål, och alla djurgårdsspelare följt med så högt upp i banan, kontrade Luleå. De passade mellan sig i laget, och slutligen krängde sig Chris Abbott runt Mantas Armalis och lade in 1-0 åt Luleå.

Ledningsmålet kom oväntat och orättvist i en sekvens där Djurgården spelade väldigt bra. Tempot var högt, och när Djurgården återigen tryckte till offensivt kastade Luleås Cam Abbott pucken över sargen och drog på sig en utvisning.

Djurgården bjöd på ett mycket bra powerplay som en fortsättning  på det tidigare bra spelet. Spel mellan Högström och Sörensen på blålinjen öppnade upp mittzonen för Damien Fleury som klev in och tog avslut. Joel Lassinantti räddade dock, och efter stor ansträngning lyckades Luleå reda ut det numerära underläget.

I andra hälften av perioden höll Luleå mer puck, och skapade fler farliga målchanser. Chris Abbott blev till exempel framspelad till ett friläge, men Armalis var med på noterna och höll stängt mellan benen.

Luleå utökade ledningen

Under slutminuten i den första perioden drog Luleå på sig två utvisningar med cirka trettio sekunders mellanrum, och Djurgården fick inleda med ett längre spel i fem mot tre. Sörensen inledde med att skjuta rätt på täckande luleåspelare och pucken studsade ur zon. I samband med att han hämtade den kom han dock hela vägen in på mål. Returen på Sörensens avslut studsade rakt ut till Michael Holmqvist som var ytterst nära att lyfta in pucken. Tempot i fem mot tre var dock väldigt lågt, och Luleå kunde reda ut. I spel fem mot fyra stressades Djurgården av Luleås stora box, och många passningar gick snett ut ur zon.

Den andra perioden innehöll många lägen åt båda håll. Arnesson stod för en snabb spelvändning i mittzon efter att brutit Luleås uppspel. Han passade uppåt i banan, och såg till att Djurgården kom till anfall. Marcus Nilson hamnade omarkerad strax bredvid mål, men tyvärr gick avslutet på utsidan av buren.

Djurgården drog på sig en utvisning efter drygt sex minuter. Även Djurgården fick till en stor box, och Luleås tempo närmade sig nollpunkten. Men två sekunder efter att de blivit fulltaliga utökade Luleå ledningen. Cam Abbott fick in pucken under Armalis, och från andra sidan petade hans bror den över mållinjen.

Innan perioden var slut hade Djurgården två powerplay. Nu fick man dock inte alls till spelet, utan ett ganska lågt tempo gjorde det enkelt för Luleå att spela hemmalaget ur zon. Heinerö var dock nära att styra in ett skott från Markus Ljung efter att ha tagit sig in centralt i anfallszon. Även Holmqvist var nära i det andra numerära överläget när han snirklade sig ur mittzon, in på mål och tog ett högt avslut.

På slutet böljade spelet fram och tillbaka, men Luleå var farligare i sitt anfallsspel än Djurgården. För hemmalaget tenderade spelet att fastna längs sargerna, vilket självklart hindrade en mer effektiv offensiv.

Djurgården fick inte till spelet

Luleå drog på sig en tidigt utvisning efter bara två minuter. Återigen sköt de pucken över sargen, men denna gång var det Johan Harju som fick åka och sätta sig. Under den första minuten etablerade man sig ganska bra i Luleås zon, och efter en felpass från bortalaget blir det helt öppet framför mål. Högström passade in framför mål, men tyvärr kunde man inte förvalta den fina ytan.

Två minuter senare var det Djurgårdens tur att besöka utvisningsbåset, och nio sekunder senare gjorde Luleå 3-0. Chad Billins passade bakåt från blålinjen ner till Johan Harju. Han tog sig ner i ena tekningscirkeln, och avslutade mellan Armalis axel och stolpen.

Djurgården tog timeout en stund efter det insläppta målet. Spelet lyfte något, men man blev fortfarande utspelade mot sargen av Luleås försvar. Holmqvist skapade dock ett bra läge för Henrik Eriksson. I samband med att ”Hank” kom farande in på mål, spelade Holmqvist upp pucken från bakom mål. Domaren blåste dock av för spelare i målgården.

Även Sörensen stod för grunden i ett snyggt anfall. Han förde upp pucken från bakom mål, och passade över centrallinjen till Alexander Falk som blev helt fri på sin sida. Lassinantti lyckades dock föflytta sig, och räddade Falks skott med bröstet.

Båda lagen hade ett var sitt powerplay innan perioden var slut. Djurgården satsade allt och plockade ut Armalis och in en extra spelare. Tyvärr lönade det sig inte, och när slutsignalen ljöd stod det klart att Luleå besegrade Djurgården med 3-0.