Aaro: "Vi måste spela på samma sätt - melodin till framgång"
Publicerad: 2021-11-05
Tränarens ord
Två vinster på lika många matcher - men ett hinder återstår innan Djurgården kan stänga spelveckan och ta uppehåll. Inför lördagens nya bortaresa ger Mikael Aaro sin bild av trendbrottet, dagens beordrade vila och mötet med Luleå.

Det var med lätta steg som Djurgården sent igår kväll hoppade på bussen hem från Dalarna. Med fyra gjorda mål och tre inspelade poäng rullade Stockholms stolthet hemåt, en hemresa som var minst sagt behaglig.

– Givetivs, det är alltid enklare att åka hem när man vunnit. Speciellt på det sättet som vi gjorde det igår, där vi var värda segern. Vi gjorde en jättebra bortamatch och kontrollerade spelet, jag var aldrig direkt orolig över hur det såg ut. Vi stängde ner dem ganska bra i sista tycker jag, summerar Mikael Aaro.

Tränaren kan blicka tillbaka på en spelvecka där Djurgården brutit trenden som präglat lagets höst. Efter en längre förlustsvit stod Stockholms stolthet för en mäktig vändning i tisdags hemma mot Färjestad, och igår följde man alltså upp med en ny imponerande vinst. Samtidigt är de två segrarna resultatet av en längre tids hårt arbete.

– Jag skulle vilja backa bandet två-tre veckor tillbaka, då vi började att träna på ett helt annat sätt. Det har egentligen lett till att vi har en bättre struktur och tydlighet i det som vi ska göra. Plus att vi känns mer åktstarka och piggare i benen, vilket gör att vi kan tävla med motståndarna på ett helt annat sätt, berättar Aaro och tillägger;

– Allt det har gjort att vi kunnat vinna de här två matcherna. Samtidigt har vi även varit med bra från start.

{!A}

Igår borta mot Leksand var det en stor arbetsinsats som lade grunden till segern. Mikael Aaro beskriver hur han såg ett lag som inte tummade på något i defensiven, samtidigt som enskilda spelare ännu en gång svarade för avgörande insatser.

– Självklart har flera spelare tagit ett enormt ansvar på slutet. "Sören" har klivit fram ordentligt och kul för Rhett att få betalt igår. Rensfeldt har spelat även han spelat mycket. Sen känns vi stabilare och tryggare i det som vi utför på isen, så det är många faktorer till framgången.

Gav spelarna fredagen ledigt: "Läge att rensa huvudet"

Djurgården anlände hem till huvudstaden under natten mot fredagen. Idag valde laget att inte träna, ett beslut som togs av tränarteamet. Mikael Aaro förklarar hur man noga tänkte igenom situationen, och landade i att den bästa uppladdningen för lördagens match var att ge spelarna andrum.

– Vi kände att det var läge att ge killarna en helt ledig dag, sen reser vi upp imorgon och har värmning där. Det var nog bra att rensa huvudet idag också. För det handlar inte bara om det fysiska, utan nu fick alla en skön dag till att koppla bort hockeyn.

Stärkta av vinsterna över Färjestad och Leksand reser Djurgården imorgon långt norrut. Den intensiva veckan ska avslutas med bortafight mot rivalen Luleå, en match som även är den sista innan landslagsbreaket. Stockholms stolthet väntas mönstra ett liknande lag som mot Leksand och för att kunna rubba Luleå vet man vad som krävs.

– Framförallt att förstå vad som vi gjort bra och vad som gjort att vi har vunnit. Att utföra samma sak om och om igen är det enda sättet att kunna bli en maskin som bara går dag efter dag. Vi ska göra det hårda jobbet, poängterar Aaro.

Och de spelmässiga nycklarna för att kunna gå på uppehåll med ytterligare en vinst i bagaget?

– Det är klyschigt som fan, men vi måste spela på det sätt som vi gjort nu. Mycket åkning, fysiskt spel och rätt avvägningar. Det är melodin till framgång för oss.

Hannes Feldin