Här kommer en överblick om vad som är nytt i SHL för den kommande säsongen.
Hybridicing:
Det Internationella Ishockeyförbundet har beslutat att införa så kallad hybrid-icing samt att flytta blålinjerna närmare rödlinjen för att göra spelplanens ytterzoner större. SHL och HockeyAllsvenskan anser att förändringarna är gynnsamma för ishockeysporten i stort och att en förändring i de internationella spelreglerna rimligen bör få genomslag även i svensk ishockey.
Läs mer om vad det innebär här.
Formatet för Play In ändras:
Den senaste säsongen spelades Play In i formatet att det bäst rankade laget inledde på bortaplan för att sedan spela två matcher på hemmais. Det upplägget ändras till den kommande säsongen.
– Det är beslutat att Play In kommer att spelas i formatet hemma-borta-hemma den kommande säsongen och att det högre rankade laget inleder hemma, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.
Ett centralt videorum införs:
Ett centralt videorum införs i SHL där rummet, som tar emot videosignaler från samtliga matcher i SHL, främst kommer att fylla två syften. Granskningar från videomåldomare centraliseras och videorummet kommer att vara i kontakt med samtliga arenor för att hjälpa domarteamen under pågående match. Rummet kommer även att bemannas av personal som dedikerat fångar upp situationer gällande spelarnas säkerhet under samtliga speldagar säsongen 2014/2015. Detta blir ytterligare ett steg för SHL att säkerställa kvaliteten och utvecklingen av ligan.
En nyhet i samband med införandet av ett centralt videorum är även att samtliga sekretariat kommer att utrustas med en monitor där huvuddomaren kan se samma bilder som videomåldomaren granskar under pågående bedömning.
– Vi vill öka förståelsen och tydligheten för alla inblandade, säger SHL:s domarchef Peter Andersson.
Samtliga klubbar har samlats för diskussion kring spelares säkerhet:
SHL:s sportchef Johan Hemlin samlade femtiotalet nyckelpersoner från samtliga SHL-klubbar för ett heldagsmöte på Arlanda. Mötet behandlande säkerhetsfrågor gällande tacklingar som orsakar skador och var ett viktigt tillfälle för spelare, ledare och domare att träffas för diskussioner inför SHL 2014/2015.
Tävling står hela tiden i centrum under pågående säsong i SHL, men innan och efter densamma kan klubbrepresentanterna ”kliva ur” föreningstillhörigheten och tillsammans diskutera ligans utveckling. Diskussioner i grupper om fyra, där mötesdeltagarna samlades i blandade grupper runt mindre bord, var både livliga och engagerade kring komplexa frågor som exempelvis tacklingar inom ishockeyn.
Hur ansvarsfördelningen är mellan tacklare och den som blir tackad var centralt i många diskussioner och grupperna behandlade allt från utformningen av spelarnas skydd, avstängningstider och typ av bestraffning till identitet för SHL som liga samt bedömningsnivåer.
– Vi är mycket nöjda med förslag, frågor och allting annat som kom upp under dagen och ser nu fram emot att ta frågorna vidare för fortsatta diskussioner, kommenterar SHL:s sportchef Johan Hemlin.
Läs mer och se videointervjuer här.
Efter denna säsong utökas SHL till 14 lag:
En överenskommelse har träffats mellan SHL:s och HockeyAllsvenskans styrelser där vi tillsammans utformat en helhetslösning för utveckling av svensk elitishockey. I upplägget ingår nya modeller för framtida kvalsystem, förändrade kriterier för elitlicens avseende ekonomi och arenor och en större samverkan mellan SHL och HockeyAllsvenskan i sportsliga och andra frågor.
- Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger Jörgen Lindgren VD för SHL.
Läs mer här och se hur framtiden i SHL kommer se ut.
Övriga regeländringar:
Målvakternas plockhandske:
De så kallade ”Onepiece-handskarna”, där målvaktens plockhandske är i ett stycke istället för tidigare två, är nu tillåtna internationellt och även i SHL. Problemet har tidigare legat i svårigheten att mäta den nya typen av plockhandske.
– Det skiljer ingenting storleksmässigt på handskarna och då målvakterna upplever den nyare handsken som bättre och att det är ett bättre skydd är denna förändring enbart positiv, kommenterar SHL:s domarchef Peter Andersson.
Snurrfint vid straffslag:
En så kallad snurrfint, där spelare snurrar runt med pucken ett helt varv, har förbjudits under straffslag enligt de nya internationella regeltolkningarna. I SHL kommer det dock att vara fortsatt tillåtet.
– Vi tycker att det finns ett underhållningsvärde i att behålla den tidigare regeltolkningen där snurrfinten är möjlig. Grundregeln gäller dock fortfarande i straffslag där spelaren hela tiden måste röra sig framåt med pucken, så det är ingen ändring sedan tidigare för SHL, säger domarchef Andersson.
Procedur vid tekning:
Försvarande spelare ska sätta ner klubban före anfallande spelare när nedsläpp ska ske på dennes planhalva. Tidigare har alltid anfallande spelare satt ner sin klubba i isen först vid nedsläpp i liknande situation.
– Förhoppningen med den här regeländringen är att fler målchanser ska tillkomma då den anfallande spelaren kan få en fördel vid tekning i anfallszon, avslutar Andersson.