• Huvudsponsorer

KHL-mästaren Thoresen återvänder till DIF

22 april 2015 15:17

Norske forwarden Patrick Thoresen, 31, återvänder till Djurgården nio år efter att han senast spelade i klubben. Den nyblivne KHL-mästaren har skrivit på ett kontrakt som gäller över två säsonger.


- För mig och min familj är det en dröm. Vi älskar Stockholm sedan jag spelade i Djurgården för åtta år sedan. Jag känner att Djurgården gav mig chansen för tio år sedan, att de ville satsa på mig. Nu känner jag att jag vill ge något tillbaka till Djurgården och vill hjälpa klubben att bli vad den en gång var - ett lag i toppen av SHL, säger Patrick Thoresen.

Djurgårdens strategiska sportchef Joakim Eriksson är glad över värvningen av Thoresen och uppskattar även anledningen till att den norske vänsterforwarden vänder hemåt.

- Vi är glada över att han inte har valt Djurgården för den högsta lönechecken utan av andra värden. Han vill bidra till och vara en del av den utveckling som vi i Djurgården går till mötes framöver.

Joakim Eriksson lyfter fram att Thoresen har varit en framträdande och ledande spelare i KHL i många år.

- De senaste fem tio åren har han varit en av Europas tio bästa spelare. Nu ser vi fram emot att få honom till oss inte bara som en högkvalitativ spelare utan även som informell ledare till vårt unga och relativt oerfarna lag, säger Eriksson.

Thoresen spelade den gångna säsongen i KHL-laget SKA St. Petersburg. Där var han med och förde sitt lag till vinst i Gagarin Cup, KHL:s slutspel. Även säsongen 2010/11 stod han som slutspelssegrare, då med Salavat Julajev Ufa.

Första gången Patrick Thoresen kom till Djurgården var 2003-2004. Då kom han från allsvenska Mörrum där han gjorde lika många poäng som han sedermera valde som tröjnummer i Djurgården: 41.

- När jag kom till Djurgården från Mörrum spelade Falk, Micke Johansson och alla legendarerna där. Espen signade även samma år. Det är den största föreningen man kan spela för i Sverige, säger Patrick Thoresen.

Thoresen minns sin första match i DIF-tröjan

Thoresen minns också väl sin första match i Djurgården när han lånades ut och provspelade i ett antal matcher.

- Jag kommer ihåg att Wikegård var coach. Vi spelade mot Färjestad i den första matchen och jag satte in en stor jäkla tackling på Hyvönen i Färjestad. Det gillade Wikegård och kontraktet var säkrat, haha.

Efter två hela säsonger i Djurgården med 36 poäng som högsta notering lämnade Thoresen för NHL. Där blev det totalt 106 NHL-matcher med Edmonton Oilers och Philadelphia Flyers. Därefter blev det en säsong i schweiziska Lugano där han blev trea i schweiziska poängligan.

Sedan dess har det blivit sex säsonger i KHL med Salavat Julajev Ufa och SKA St Petersburg. Där har det blivit 292 matcher och 282 poäng. I slutspelet har det blivit 82 poäng på 98 matcher.

Nu vänder Thoresen tillbaka och ser fram emot att komma tillbaka till Stockholm, Djurgården och djurgårdspubliken.

- Järnkaminerna är de bästa supportrarna att spela inför på ett fullsatt Hovet eller Globen, säger Thoresen.