• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Tisdag Tis 2 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Måndag Mån 29 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan
Torsdag Tor 1 Februari Feb
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar

Samuelsson: "En riktig utmaning"

29 juli 2014 17:00

Djurgårdens senaste nyförvärv Mikael Samuelsson har spelat 14 år i Nordamerika. Nu är det dags att åter träda in på en svensk is och han ser fram emot den nya utmaningen.


- Det ska bli kul att spela i ett stockholmslag. Det jag kommer ihåg av Djurgården är en storklubb och förhoppningsvis kan vi ta oss tillbaka dit. Jag är sugen på att spela bra hockey igen och är ganska klar på att jag har mer i tanken att ge. Det här är en riktig utmaning.

När Challe Berglund ringde funderade Mikael Samuelsson på saken. Allt gick väldigt enkelt enligt det meriterade nyförvärvet med bland annat 699 NHL-matcher på meritlistan.

- När Challe ringde var det inte mycket till förhandling. Han är en bra kille som visste vad han gjorde och är lätt att ha att göra med. Han frågade rakt ut om jag ville spela här eller inte.

Samuelsson har en god vän i Djurgården, Joakim Eriksson. De har vuxit upp tillsammans genom junioråren och får nu äntligen spela ihop igen.

- Vi har sagt att får vi en chans att spela ihop så ska vi göra det. Jag vet också att det är bra grejer på gång i Djurgården. De yngre har bra karaktär och sen behövs en mix av äldre som vet lite grand om hockey i allmänhet.

Samuelsson fram emot att åter bosätta sig i Sverige. Bortsett från en period i Florida känner han sig ändå van vid det svenska klimatet som annars kunnat bli en stor skillnad.

- Jag har varit hemma varje sommar, så nog vet jag mycket om sverige. Och att bo här på hösten och vintern är inte så annorlunda. Större delen av tiden från när vi fick barn har vi bott i Michigan och där är det också fyra årstider. Sen är det skönt med en storstad, det ska bli skönt att få lite puls av Stockholm. Vi bor en bit utanför stan och jag jag ser fram emot att bara kunna åka in till stan och ta en lunch.

En anpassning som kan bli mer märkbar är på isen. Det var lång tid sedan Samuelsson spelade på stor rink. Han säger att det säkerligen kan ta en stund innan han helt vant sig vid de större ytorna.

- En del har jag glömt bort men det är klart att jag kan åka skridskor. Jag tror att det är mer bågar medan det i NHL är mer rakt på mål, start och stopp. Jag förväntar mig egentligen ingenting mer än bra spel från mig men det får växa fram. Kommer jag att bli frustrerad? Antagligen, om det inte funkar direkt. Men man kan inte räkna med att allt klaffar på direkten. Samtidigt är det för tidigt att säga mitt i sommaren hur det faktiskt kommer att bli.

En skillnad som kan bli påtaglig i början av serien tror Mikael Samuelsson är de flyttade blålinjerna. Med en tre meter mindre mittzon förflyttas spelet naturligt till ytterzonerna i stället.

- De första åtta tio omgångarna kan det säkert bli lite ovant för en del. Men alla lär sig ganska snabbt så i fem mot fem är det inte så stor skillnad. Det jag kände när förändringen gjordes i NHL var att man fick mer tid i power play och att det blev svårare att spela box play. Kan man ha bra backar som jobbar blålinjen har man mycket vunnet. Annars är skillnaden mest att mittzonen blir kortare och den är för mig bara en transportsträcka in i offensiv zon så det är skönt att den blir kortare, haha.

Föra in pucken i zonen med en kreativ och rolig hockey är det Samuelsson ser fram mest emot.

- Jag vill framförallt spela hockey och inte bara dumpa puck. Sen händer det så klart att man är i 2-1-ledning men annars vill jag passa pucken och få ett roligt spel. Men det vill väl alla, förutom möjligen tränarna …

Samuelsson ansluter till laget i slutet på augusti. Han ser särskilt fram emot den spännande starten på säsongen med genrepet mot Berlin och sedan premiären mot Växjö inom loppet av en dryg vecka.

- Ja, i början är det självklart mest starten på SHL och dessutom är CHL ytterligare en utmaning. Det ska bli kul att komma ut och spela i i Europa.