U16 nådde SM-silver efter urstark slutspelsresa
Publicerad: 2024-04-14
Ungdom
Djurgårdens U16 avslutar säsongen som näst bästa lag i hela Sverige. På söndagen föll DIF i finalen mot Växjö, efter att innan dess ha tagit sig förbi såväl den första- som andra slutspelsrundan samt semifinal. Stort tack för säsongen, hela föreningen är stolta över framgången.

– Tomheten och besvikelsen är påtaglig direkt efter slutsignalen, då det är mycket känslor. Men utifrån ett större perspektiv där vi sammanfattar hela säsongen finns det i slutändan en enorm stolthet över att nå en SM-final. Även om det blir ett silver, kommenterar U16:s tränarduo Victor Nordkvist och Robin Lotthagen.

Under söndagen gick U16-säsongen i mål i Hägglunds Arena. Landets fyra främsta lag hade samlats i Örnsköldsvik för Final Four - en finalhelg dit Örebro, Skellefteå, Växjö och Djurgården hade kvalificerat sig. Via lördagens semifinalvinst (5-3) över Skellefteå var DIF framme i final, där Växjö stod för motståndet.

Efter 20 spelade minuter var ställningen 1-2, med Nick Travergård som målskytt för Stockholmslaget. En tung mittperiod ledde dessvärre till att smålänningarna sprang ifrån och punkterade matchen, som slutade 2-6. Besvikelsen i samband med slutsignal var givetvis stor i Djurgårdslägret. Samtidigt har det talangfulla laget gjort en fin resa, något som tränarteamet kan se tillbaka på när säsongen ska summeras.

– Kort efter en finalförslut kan man sammanfatta att säsongen haft sina med- och motgångar, men i slutändan gjorde vi en otrolig resa tillsammans. Vi tillsammans med laget har arbetat mycket med detaljer och beteenden, dels på isen men även utanför, berättar Nordkvist och Lotthagen och fortsätter;

– Det gemensamma målet i slutändan har ändå varit ett SM-guld, så i det stora hela är vi extremt glada att vi trodde på oss själva och lade in ett stort engagemang. Säsongen är mycket väl godkänd.

Den säsong som tog sin början med förberedelser, fysträning och ispremiär i somras är nu alltså i mål. Längs resan har DIF blivit etta i den första slutspelsrundan, på dramatiskt vis avancerat som tabelltvåa i den andra slutspelsrundan och avgjort semifinalen med endast 97 sekunder kvar. De unga Djurgårdsspelarna har tillsammans gått igenom mycket och tränarduon sätter ord på gruppen.

– Det är en grupp som har hängt ihop med varandra ända sen hockeyskolan, som genom åren haft säsonger både med förluster och vinster. Gruppen har bestått av många kompisar, förklarar Victor Nordkvist och Robin Lotthagen och vecklar ut penseldragen kring laget ytterligare;

– Under de yngre åren präglades det mer av en individualism på hockeyplanen. Men de två senaste åren har vi dragit nytta av vänskapen, genom att ta vara på känslan av en gemenskap och sedan få gruppen att förstå hur man kan bidra med just sin egen roll i en grupp. Så sammanfattningen av lagets resa är att det funnits en stark grund för att lyckas och att SM-finalen blev en slutdestination tack vare den starka gemenskapen som skapats över många år.

Hannes Feldin