Robert Kimby: "Alltid haft en dröm om att komma hit"
Publicerad: 2024-04-24
Herrlag
Herrlagets nya tränarteam är satt. När pucken återigen släpps i höst är det med Robert Kimby som huvudansvarig över Djurgårdsbänken. Möt 39-åringen i en första intervju som DIF-tränare där han berättar om förväntningarna på uppdraget, vad DIF ska stå för och drömmen som nu blivit sann.

Robert Kimby är klar som ny Djurgårdstränare. På onsdagsförmiddagen presenterades 39-åringen, som ansluter till föreningen efter några framgångsrika år hos seriekonkurrenten Almtuna. I DIF tar Kimby över huvudansvaret för herrlaget i ett tränarteam som stöttas upp av de assisterande tränarna Michael Holmqvist och Patrik Andersson samt målvaktstränaren Fredrik Mikko.

– Det här känns så klart sjukt kul och som en grymt rolig utmaning! Det ska bli kul att jobba med alla de människor som finns i Djurgården, både med ett driv och med en stolthet, inleder Kimby.

Överenskommelsen har varit klar sedan en tid, men hur gick det till när frågan ställdes? Vad ledde till att du tackade ja?

– Jag har alltid haft en dröm om att en dag komma till Djurgården och jag har velat ge mig själv möjligheterna till det. När jag väl fick frågan tog det därför inte lång tid att bestämma mig. Det här ska verkligen bli en riktigt rolig resa, jag ser fram emot att få börja i den här rollen.

Säsongen som just tagit slut spenderade Robert Kimby i Almtuna. Den Bålstafödde tidigare spelaren, med elva säsonger och 380 HockeyAllsvenska matcher på meritlistan, tog återigen Uppsalalaget till åttondelsfinal. Parallellt med det har han givetvis hållit Djurgården under uppsikt. Om än på en tydlig distans.

– Laget har jag egentligen inte haft någon kontakt med alls, det har inte varit mitt jobb. Sen har jag självklart i den mån jag kunnat börjat att lära känna ”Micke”, Patrik och teamet runt. Viktigt för mig har varit att varken störa eller lägga mig i deras arbete, för de har gjort ett kanonjobb i år, berömmer Kimby och fortsätter;

– Men vi har börjat att lära känna varandra, långsamt men säkert. Utöver det har det som sagt inte varit min uppgift att fokusera på säsongen som gått, samt att jag haft mitt eget tidigare uppdrag att fokusera på.

Laget återsamlas i maj: "Då börjar resan för nästa år"

I Djurgårdsbåset får Kimby alltså stöttning av såväl "Honken" som Patrik, en duo som tillsammans med Fredrik Mikko lett Stockholmslaget från november och framåt. Även Mikko blir kvar i sin roll som målvaktstränare och tillsammans bildar tränarna en kvartett som kommer att samköra framöver. Ett samarbete som Robert Kimby är väldigt motiverad över att dra igång på allvar.

– Jag ser tre stycken prestigelösa ledarkollegor som kommer att vilja lära känna varandra. Hitta hur vi ser på oss själva, vilka styrkor och vilka svagheter som vi kan kontrollera och sen handlar det om att sätta spelplanen. Vi kommer verkligen att vilja arbeta hårt för att kunna utnyttja alla de fördelar som finns med att vara fyra, resonerar den nya Djurgårdstränaren.

För egen del tog den gångna säsongen i mitten av mars, då Almtuna slogs ut i det HockeyAllsvenska slutspelet. Därifrån har det för Roberts del handlat om att vila, ställa om och givetvis följa den slutspelsresa som DIF befunnit sig på.

En slutspelsresa som igår fick sitt slut, via förlust 1-3 hemma på Hovet i den fjärde finalmatchen mot Brynäs. Men även om serietillhörigheten länge varit oviss har herrlagets ledarstab sedan tidigare påbörjat arbetet mot nästa säsong.

– Vi har så klart varit tvungna att förbereda oss för nästa säsong. Det är alltid lite speciellt när man inte vilken serie som det kommer att bli. Nu tog säsongen slut igår, men för bara en och en halva vecka sen visste vi inte när, förklarar Kimby.

– Det är självklart så att de ska ta ett break nu, både ”Honken” och Patrik och spelarna. Jag har haft min ledighet redan. Sen i slutet av maj någon gång kommer vi att köra igång igen, då börjar resan för nästa år.

"Med träning, träning och träning ska vi ge oss bästa möjligheter till framgång"

Som han antyder i inledningen av denna intervju är det en personlig dröm som nu går i upplevelse när Robert Kimby kliver in på Hovet. Djurgårdens IF är knappast något nytt inslag i den 39-årige tränarens liv, och han har följt laget ända sedan uppväxten och de tidigare hockeyåren i Bålsta. Och bilden av vad föreningen står för är tydlig för honom.

– Det startar med Djurgårdsandan och Djurgårdsprofilen. För mig är det att arbeta hårt, att förbereda sig och att träna mycket för att ge sig själv bästa chansen att lyckas. När jag var liten och tittade på Djurgår’n stod skölden för det här hårda arbetet och det tror jag att de flesta känner. Det är någonstans där som vi ska fokusera, säger Kimby och tar en kortare paus innan han utvecklar;

– Jag vill att vi ska jobba så jäkla hårt som vi bara kan. Matcher är en del av det, absolut. Men med träning, träning och träning ska vi ge oss bästa möjligheter till framgång.

Nu är det april, du har precis presenterats och det är en lång sommar som ligger framför oss. Men vad ser du framför dig när du blickar fram emot premiären i höst?

– Bara glädje! När pucken väl släpps märker jag säkert mera exakt hur jag känner. Men jag kommer säkert tycka att det är nervöst, spänt och förväntansfullt. Med det sagt hoppas jag också känna att vi kommer förberedda och redo att köra!

Hannes Feldin